Bron: Shutterstock

Uncategorized

België zakt 11 plaatsen op ranglijst persvrijheid

Belga Press Agency

Op de jaarlijkse wereldwijde ranglijst van de persvrijheid is België elf plaatsen lager geëindigd. Ons land staat nu op de 23ste plaats in de ranking van Reporters Sans Frontières (RSF). Ondanks een relatief hoog niveau van vertrouwen in de pers, worden Belgische journalisten geconfronteerd met geweld en online bedreigingen.

Volgens RSF wordt de Belgische printmarkt gedomineerd door “een klein aantal bedrijven, die eigendom zijn van een handvol prominente families met verschillende economische interesses”.

Over het algemeen geniet de Belgische pers een goed vertrouwen, vooral in Vlaanderen. “De coronacrisis heeft echter het probleem van desinformatie aan het licht gebracht, alsook talrijke kritische opmerkingen aan het adres van de Vlaamse media, die ervan beschuldigd werden de crisis vanuit een regeringsvriendelijke invalshoek te verslaan”, zegt RSF.

Geweld tegen journalisten

“Journalisten die verslag uitbrengen over de protesten tegen de coronamaatregelen, zijn geïntimideerd en bedreigd door demonstranten, en voelen zich steeds onzekerder door politiegeweld en frequente racistische of seksistische online bedreigingen”, merkt RSF op. “Een dergelijk klimaat heeft ertoe geleid dat een aantal journalisten het verslaan van evenementen die als te riskant worden beschouwd, hebben opgegeven, of zelfs hun activiteiten hebben gestaakt.”

Bedreigingen tegen journalisten worden niet altijd door de regering veroordeeld, stelt de organisatie. De mediasector wordt “beschermd door een doeltreffend wetgevend kader” en “lijkt immuun te zijn voor politieke druk”.

De ranglijst geeft weer hoe het gesteld is met de persvrijheid in 180 landen en gebieden. Bovenaan de RSF-ranking over persvrijheid staat Noorwegen, gevolgd door Denemarken en Zweden. Hekkensluiter is Noord-Korea. Een recordaantal landen verkeert in een “zeer ernstige toestand” wat betreft persvrijheid. In totaal zijn 12 landen aan de rode lijst toegevoegd, waaronder Wit-Rusland (153) en Rusland (155).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “België zakt 11 plaatsen op ranglijst persvrijheid”

  1. De mate van persvrijheid wordt bepaald in relatie tot een regering. Even belangrijk is de relatie tussen pers en lezers. Een divers perslandschap bedient een divers lezerspubliek. Tegenover de huidige mainstreammedia staat echter geen mainstreampubliek. Het komt mij voor dat RSF dit punt uit het oog verliest.

Plaats een reactie

Delen