Van Langenhove: "Probleem is niet tekort aan opvangplaatsen, maar teveel aan asielzoekers"

Dries Van Langenhove. Photo News

Binnenland politiek

De Wever sluit zich aan bij Molenbeek-uitspraak Conner Rousseau: “Geen prettig gevoel”

Anton Schelfaut

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat akkoord met de uitspraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over Molenbeek. Die laatste verklaarde eind april in een interview met Humo dat hij zich “niet in BelgiĂ« voelt als hij door Molenbeek rijdt”.

N-VA-voorzitter Bart De Wever ging woensdagavond in #BelRiadh met een aantal jongeren in gesprek over de Vlaamse identiteit. Aanleiding daarvoor was De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard naar hoe Vlamingen denken over dit thema.

Tijdens het gesprek kwam onder meer de veelbesproken Molenbeek-uitspraak van Conner Rousseau aan bod. Die vond De Wever naar eigen zeggen “terecht”. “Als ik in een park wandel bij ons en ik zie een gezin waarvan de dochters helemaal gesluierd zijn en de jongens in bloot bovenlijf lopen, heb ik daar ook geen prettig gevoel bij”, legt hij uit. “Dit is niet hoe ik de huidige stand van de verlichtingswaarden zie.”

(Lees verder onder de tweet.)

Collectieve identiteit

Verder benadrukt De Wever dat hij het grootste respect heeft voor elke vorm van individuele identiteit. “Maar er is wel nog zoiets als een collectieve identiteit, die gelardeerd is met normen en waarden”, aldus de N-VA-voorzitter. “De gelijkheid tussen man en vrouw is iets dat we almaar dieper hebben uitgesneden en nog dieper willen uitsnijden. We willen tot totale gelijkheid komen. Het beeld waarbij alleen de vrouw zich heel bescheiden moet kleden en de jongens in het gezin niet, is een beeld dat daarin niet past.”

De Wever erkent dat die mensen het volste recht hebben om zo te leven. “Maar dan ga je naar feitelijke apartheid”, waarschuwt hij. “Ik zou liever hebben dat we in de blend samen groeien naar gedeelde normen en waarden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

26 gedachten over “De Wever sluit zich aan bij Molenbeek-uitspraak Conner Rousseau: “Geen prettig gevoel””

 1. Karel Dillen kwam tot die conclusie al 40 jaar geleden.
  Onze leidinggevende kaste is wel heel erg traag van geest.
  Excuses tegenover de Vlamingen is hier op zijn plaats.

 2. Hij word wakker dit is al jaren zo, maar ja als de meeste oogkleppen hebben!!! zijn het stemmen bij de verkiezing.
  De wereld is om zeep er gebeuren rare dingen om ons heen!!
  Den urbanus wist het dus al.
  Bartje, je zal de rekening wel gepresenteerd krijgen 2024

 3. De orthodoxe joden kleden zich ook anders. Maar hierover zwijgt de N-VA burgemeester van Antwerpen. Waarom viseert BDW dan de Afrikaanse-, Arabische- en Noord-Afrikaanse gemeenschappen? En zou blijken dat leden van die gemeenschappen hun vrouw en/of dochters publiekelijk discrimineren of met opzet vernederen waar wacht BDW als burgemeester dan op om pv te laten opstellen door de politie? Of is BDW zo arrogant dat hij denkt het moreel en politiek orakel te zijn in Antwerpen en Vlaanderen, en het recht heeft eigenhandig de grondwettelijke individuele vrijheden van de burgers te kunnen overrulen. Conclusie: Quid respect voor de burger? Allo meneer Dewever, we leven niet meer in de middeleeuwen.

 4. Kafka, jij bezorgt ons wel een lijstje met het procentueel aantal misdaden van elke catégorie per etnische groep? Als je een argument wil maken, dan begint het bij de cijfers. Tip: vermijd cherry-picking.

 5. Het hondje blaft en de karavaan trekt voorbij. Er is weinig verschil tussen Molenbeek en Borgerhout. BDW is goed in het benoemen van de problemen veroorzaakt door de traditionele partijen + Groen. Ondertussen werkt hij samen met die partijen en verandert er niets: op Vlaams niveau ‘business as usual’, in Antwerpen subsidiecorruptie en even corrupte benoemingen. Hij heeft zijn ziel verkocht om burgemeester te worden.

Plaats een reactie

Delen