N-VA's Sander Loones pictured during a session of the chamber commission for Interior Affairs, with hearings regarding the situation of unaccompnied and undocumented minors, Tuesday 25 January 2022 at the federal parliament in Brussels. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Binnenland politiek

Europa maakt zich zorgen over gat in Belgische begroting

Wannes Neukermans

België zit – naar Europese normen – in de gevarenzone met haar begroting. Een tekort van 5 procent en 4,4 procent in 2023 zorgt ervoor dat de Europese Commissie zich extra zorgen maakt over de toename van lopende uitgaven, die een gevolg zijn van de vergrijzing, maar ook van politieke beslissingen. In heel Europa zet de combinatie van krimpende groei en stijgende inflatie de begrotingen onder druk. Dat schrijft De Tijd.

De Europese economie ziet af door de Russische inval in Oekraïne. Zo vertraagt de groei in de eurozone van 5,4 procent in 2021 naar 2,7 procent in 2022 en 2?3 procent in 2023. Eurocommissaris voor Financiën Paolo Gentiloni verwacht wel dat de groei tot eind 2023 positief blijft. Toch baart de onzekerheid over de oorlog hem zorgen: “De sterke economische opleving vorig jaar (na corona, red.) heeft een positief effect op de groeiratio’s dit jaar.”

Belgische groei vertraagt harder

In april dit jaar steeg de inflatie naar 7,5 procent, het hoogste percentage sinds het begin van de Europese monetaire unie. Een nog grotere stijging wordt voor dit jaar verwacht: 6,8 procent voor Europese Unie en 6,1 procent voor de eurozone. Volgend jaar rekent de Commissie op een inflatie van 3,2 procent in de Unie en 2,7 procent in de eurozone.

Opvallend is dat de Belgische groei harder vertraagt dan die van de rest van Europa: van 6,2 procent in 2021 naar 2,0 procent dit jaar en 1,8 procent volgend jaar. De inflatie is dan weer een pak hoger in ons land. In België klimt de inflatie naar 7,8 procent. Slechts twee eurolanden, Estland en Litouwen, zien de prijzen nog meer stijgen.

Putje van het bad

Dat weegt zwaar op de investeringen in België, maar ook op de begroting. Het tekort van 5,5 procent in 2021 zal maar heel lichtjes dalen, naar 5 procent. Ondanks het wegvallen van de coronasteunmaatregelen zal het in 2023 opnieuw maar licht dalen, tot 4,4 procent van het bruto binnenlands product.

N-VA-Kamerlid Sander Loones reageert: “De Croo creëert vaak de indruk dat alle Europese landen het even slecht doen als België. ‘We zitten allemaal in hetzelfde bad’, klinkt het dan. Drie keer raden wie het putje van dat bad is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Europa maakt zich zorgen over gat in Belgische begroting”

  1. De Vlamingen maken zich al 40 jaar zorgen over het gat in de begroting.
    De (top)politieke flaporen bonjourden echter rustig verder, hun nek was dikker dan hun
    hoofd en hun portemonnaie nog dikker. Nu zitten we met de gebakken peren
    en zullen dit decennia lang moeten uitzweten. Ik wens iedereen hierbij goede moed.

  2. N-vA beheerst de Vlaamse regering. Welke maatregelen heeft de Vlaamse regering al genomen om ons, Vlamingen, te behoeden voor de economische instorting van belgie ? Heeft de N-vA daar al iets voor gedaan ? Wat dan ?

  3. Guy Mathot (PS) werd legendarisch in de Wetstraat met zijn uitspraak dat de staatsschuld er vanzelf gekomen was en ook vanzelf zou verdwijnen.Vandaag is deze redenering in alle geesten geslopen,van in de Wetstraat tot in de Dorpstraat!Jarenlang hoorden we dat er a volonté kon worden geleend omdat de rente laag stond.ALLE partijen,ook N-VA, willen dat het geld rolt ook in projecten die niets opbrengen.De redenering is dat door economische groei alles wel goed komt?!Nu blijkt het dat er een kink in de kabel is! De kroonjuwelen van België werden reeds door ene Verhofstadt verkocht -sell and lease back- om begrotingen op te smukken!

Plaats een reactie

Delen