Federale ambtenaren krijgen handleiding genderinclusief schrijven

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Zeg geen ‘secretaresse’ maar ‘administratief medewerker’: federale ambtenaren krijgen handleiding genderinclusief schrijven

Anton Schelfaut

Alle federale ambtenaren hebben een gids genderinclusief schrijven ontvangen van hun werkgever. Dat schrijft De Standaard maandag. De handleiding moet hen ertoe aanzetten “respectvol met gender om te gaan, en in het bijzonder voor de plaats van het vrouwelijke en de vrouw in communicatie”. Opiniemaker Dyab Abou Jahjah pleit ervoor om deze “generneutrale idiotie” te laten vallen.

Zo wordt ambtenaren aangeraden het niet langer over een ‘secretaresse’ te hebben, maar over een ‘administratief medewerker’, niet over een ‘geneesheer’, maar over een ‘geneeskundige’, ‘arts’, of ‘dokter’, en niet over een ‘agent(e)’ maar over een ‘agent/agente’, “omdat de vrouwelijke vorm tussen haakjes suggereert dat die van ondergeschikt belang is”, staat in de brochure. De federale ambtenaren krijgen ook de raad om ‘geachte heer’ of ‘geachte mevrouw’ te vervangen door ‘beste’ of ‘geachte klant’.

“Deze gids lijkt me een belangrijke eerste stap”, zegt trainer genderbewuste communicatie bij RoSa vzw Sofie Verhalle. “Er volgen ongetwijfeld nog verdere stappen.”

“Genderneutrale idiotie”

Opiniemaker Dyab Abou Jahjah stelt op Twitter de gids aan de kaak. “Vrouwen vormen de meerderheid van de mensen op deze planeet. Het wordt tijd dat ze meer respect krijgen in taal. Maar laat de genderneutrale idiotie vallen. Ze bevlekt dit inclusief initiatief met queer ideologie. Voor mij blijft het mevrouw en meneer.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

39 gedachten over “Zeg geen ‘secretaresse’ maar ‘administratief medewerker’: federale ambtenaren krijgen handleiding genderinclusief schrijven”

  1. Een maat voor niets want ambetantenaren antwoorden gewoonweg niet en als ze dan al eens antwoorden is het steeds afwijzend, niet onze bevoegdheid enz…. en de rotste van allemaal zijn die van justitie, bijvoorbeeld stafhouder johan dumong uit Antwerpen, oftewel zijn ze lomp maar eerder doen ze het om de burgers/slachtoffers te pesten, bij justitie mogen ze al direct de helft buiten smijten zoals corrupte procureur generaal patrick vandenbruwaene.

  2. Alleen de omschrijving al ‘een gids genderinclusief schrijven’
    geeuw-geeuw-geeuw.
    De overheid en hun kerntaken weten, het is niet makkelijk zelfs
    moeilijk, zou spiessens zeggen.

  3. Heh? Administratief medewerker? Is dat niet te mannelijk? Medewerktster… of medewoke-ster, dan kan ook nog natuurlijk.Maar persoonlijk ga in het toch maar bij secretaresse houden, dan verstaat iedereen mij tenminste.

  4. Bij het leger en de politie hebben ze honden,dus als er een consultatie bij de dierenarts-dierenartse moeten worden gemaakt wordt het i.p.v hond Petra of Orban teef Petra en reu Orban!Wat dan met gecastreerde (Enuch..) en gesteriliseerde honden?!
    Ik hoop dan ook dat het leger het regelement IF5 Militaire briefwisseling aanpast.Dus gaat men spreken van de mannelijke beroepsaanduiding en de pendant??
    Dus generaal en generale?!! kolonel en kolonelle?!!luitenant-kolonel en luitenante-kolonelle?!!adjudant-chef en adjudante-cheffin?!!
    In Antwerpen zegt “de mens” :Moet er nog zand zijn.

  5. Mijn vrouw zal klacht neerleggen omdat ze geen “administratief medewerker” is maar een “administratief medewerkster”. Ze is vrouw en is daar fier op, en ze wil door de overheid als vrouw aangesproken worden, niet als een onzijdig ding. Straks verbieden ze nog onze voornamen te gebruiken, die geven ook duidelijk aan of het over een man of een vrouw gaat. De overheid zou beter moeten weten en enkel het geslacht gebruiken dat aan gegeven is bij de geboorte van het kind, is nu echt zo moeilijk? Zijn er echt geen andere zaken die belangrijker zijn voor vivaldi? Ik denk zelfs dat deze waarvoor de maatregel is gemaakt, Petra’s en de Bo’s, zich zouden moeten schamen de maatschappij op dergelijke wijze te willen veranderen juist maar om die enkelen te plezieren.

  6. Ik versta niet dat vrouwen zich door al die wokelingenl voortdurend laten beledigen en kleineren. Ik zou als vrouw fier zijn om secretaresse genoemd te worden ipv medewerker”

  7. Wat staan die federale trien (Vis eerste minister De Sutter) en die sukkel van HLN voor een gebouw van het Vlaams parlement te doen?
    Willen die unitaristen soms insinueren dat ze ook baas zijn van de Vlaamse ambtenaren ? FAKE nieuws !
    Of zijn alle federale gebouwen in Brussel soms te mottig om in beeld te brengen ?
    Geen liefhebber van ‘beste’ of ‘geachte klant’, ik prefereer het nog neutralere “Dinges”.
    En nu we toch bezig zijn. Waarom hebben leger en politie enkel honden en geen katten in dienst ? Discriminatie. Is een enorm vooroordeel dat katten vals zijn. In tegenstelling tot honden en paarden nog nooit aan een oorlog meegedaan en zullen ook nooit aan de flikken verraden waar ge iets verstopt hebt.
    Oeps Marcel is nu ook van het padje af. Probeert een ‘speurkat’ aan de smurfen te verkopen.

  8. Dus geen man of vrouw of X meer maar gewoonweg “DING”, weer iets typisch voor extreem links van groen maar wat wil je, ze hebben een MINIster genaamd “DING” of de sutter maar die heeft geen ballen aan haar lijf.

  9. nogal dom van die wijven die op het belastinggeld zijn gaan zitten via allerlei extra instellingen, in germaanse talen heb je immers veel vrouwelijke woorden.
    Zeg niet: ‘De aarde, red haar’.
    ‘De aarde, red het’?
    Nogal vreemd, je zou je interesse in de aarde verliezen.

  10. Beste MENEER De Sutter, u mag nog brieven schrijven zoveel u wil maar ik draai niet mee in die absurde mallemolen in jou hoofd! Het is niet omdat er iets fout zit in jouw hoofd dat elke Belg diezelfde fout moet veinzen! Dus trek gerust jarretels aan, verf je lippen en doe voor mijn part nog een mini-rokje aan, maar dwing mij gvd niet om mee te gaan in die waanzin! Ik duld dat niet! PS: IK SCHRIJF MOEDWILLIG MENEER OMDAT JE EEN MAN BENT, OOK AL HEB JE (OP KOSTEN VAN DE GEMEENSCHAP DAN NOG WEL) WAT WAANZINNIGE VERANDERINGEN LATEN UITVOEREN!

Plaats een reactie

Delen