Franse oud-premier krijgt stevige straf omwille van "fictieve banen"

shutterstock

Uncategorized

Franse oud-premier Fillon krijgt stevige straf omdat hij echtgenote fictieve baan gaf

Carl Deconinck

François Fillon, die van 2007 tot 2012 premier van Frankrijk was, werd maandag in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar effectief. Hij moet ook een boete van 375.000 euro betalen en is tien jaar onverkiesbaar. Zijn vrouw, Penelope, kreeg een voorwaardelijke straf van twee jaar.

Aanleiding van de veroordeling is gesjoemel rond fictieve banen. Fillon gaf zijn eigen vrouw jarenlang een fictieve job bij het parlement. Het Hof van Beroep acht hem nu schuldig aan verduistering van publieke middelen, medeplichtigheid en het verzwijgen van misbruik van bedrijfsactiva. De straf die hij nu krijgt in beroep is iets lager dan in eerste aanlag. In 2020 veroordeelde het Strafhof van Parijs hem nog tot vijf jaar cel, waarvan twee effectief.

De rechtbank vond nu dat er twijfel was over de oudste contracten in deze zaak. Fillons vrouw kreeg een veroordeling tot drie jaar cel met uitstel, 375.000 euro boete en twee jaar onverkiesbaarheid. Naast de famillie Fillon kreeg ook Marc Joulaud een veroordeling. Joulaud was de plaatsvervanger van François Fillon toen die verkozen werd in de Nationale Vergadering. Joulaud kreeg een voorwaardelijke straf van drie jaar, 20.000 euro boete en vijf jaar onverkiesbaarheid voor het inhuren van Penelope Fillon als parlementair attaché voor taken die de aanklager omschreef als “mistig”.

valse job

Deze politiek-gerechtelijke zaak begon in januari 2017 toen Le Canard enchaîné onthulde dat Penelope Fillon was ingehuurd als assistent van haar man en vervolgens van haar plaatsvervanger gedurende drie periodes tussen 1998 en 2013. Een baan die haar maar liefst 612.000 euro netto opbracht. Nochtans was het heel moeilijk om te bepalen wat ze dan precies had gedaan in al die jaren. François Fillon, voor wie deze affaire het einde van zijn politieke carrière betekende, sprak van een “vertrouwens- en nabijheidsrelatie”. Volgens het echtpaar voerde Penelope Fillon werk uit dat zeker “immaterieel” maar zeer “echt” was.

Van 17 mei 2007 tot 16 mei 2012 was Fillon premier van Frankrijk onder president Nicolas Sarkozy. Beiden zijn van dezelfde politieke partij, Les Républicains (LR). Die partij was traditioneel een van de twee machtspartijen in Frankrijk. De laatste verkiezingen haalden Les Républicains niet eens de kiesdrempel onder leiding van Valérie Pécresse.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Franse oud-premier Fillon krijgt stevige straf omdat hij echtgenote fictieve baan gaf”

  1. Gevangenis binnen. Da’s wel wat anders dan de voorkeursbehandeling van islamo’s gelijk Kaouakibi en vreemde entourage die veel meer achterover gedrukt heeft maar rustig wedde blijft trekken in het Belgische apenland.

  2. Als het regent in Parijs dan druppelt het in Brussel maar niet voor justitie dat in belgië zo corrupt is zoals vrijmetselaar en racist procureur patrick vandenbruwaene en federaal procureur frederic van leeuwen.

Plaats een reactie

Delen