Franse socialisten sluiten akkoord met extreemlinks voor parlementsverkiezingen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Franse socialisten sluiten akkoord met extreemlinks voor parlementsverkiezingen

Carl Deconinck

La France insoumise (LFI), de uiterst linkse partij van Jean-Luc Mélenchon, en de Parti Socialiste hebben gisteren aangekondigd een akkoord te hebben afgesloten. Extreemlinks en de Franse socialisten zullen samen opkomen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Het akkoord zorgt voor veel ophef.

Er gingen lange onderhandelingen aan vooraf, maar de partijen hebben elkaar uiteindelijk gevonden. Nu moeten de leden het akkoord nog bekrachtigen. Belangrijkste pijlers zijn een pensioen op 60 jaar, een minimumloon van 1.400 euro en het einde van de “presidentiële monarchie”. Ook de kijk op de Europese Unie is opmerkelijk te noemen. De partijen beloven “ongehoorzaamheid aan de Europese verdragen”. Links en extreemlinks geven aan dat ze een gemeenschappelijk doel hebben. Ze willen namelijk een “einde van de liberale en productivistische koers van de EU”. In plaats daarvan verkiezen ze “een nieuw project ten dienste van ecologie en solidariteit”.

Beide partijen willen zoveel mogelijk afgevaardigden laten verkiezen tijdens de parlementsverkiezingen van 12 juni. Dit om te voorkomen dat Macron “doorgaat met zijn onrechtvaardige en brutale beleid”. Ze willen verder “extreemrechts verslaan”. Daarom komt er dus een gemeenschappelijke strategie en een gedeeld verkiezingsprogramma. De socialisten treden in een coalitie waarin ook al de groene partij (Europa-Ecologie Les Verts) en de Parti Communiste (PCF) zitten.

Weerstand

Niet iedereen bij de Franse socialistische partij is gelukkig met die coalitie. Oud-eerste minister en prominent PS’er Bernard Cazeneuve dreigde er eerder al mee dat hij uit de partij zou stappen indien de PS in zee zou gaan met extreemlinks. Hij voegt nu de daad bij het woord. Op Facebook schrijft hij: “Omdat ik trouw ben aan het republikeinse socialisme en ik dat zal blijven, zal ik niet in geweten en verantwoordelijkheid in de partij kunnen blijven.” Volgens Cazeneuve heeft de huidige leiding het kompas verloren. Hij noemt het akkoord “de ontkenning van onze overtuigingen en het vergeten van onze prestaties, een schending van onze geschiedenis, een afstand van de toekomst”.

Bernard Cazeneuve herinnerde eraan dat “de partij van Jean-Luc Mélenchon in het verleden meedogenloos heeft gevochten tegen de Socialistische Partij” en dat “noch de waarden, noch de actiemiddelen gemeenschappelijk zijn” tussen de twee formaties. Hij roept de leden van de PS op om “zichzelf te herontdekken en hun idealen niet te verloochenen”.

Het nummer twee van de partij, Corinne Narassiguin, spreekt van interne onrust. Oud-president François Hollande klinkt ook uiterst kritisch. Hij is tegen het akkoord met extreemlinks. Hij houdt zich echter meer op de vlakte en wacht op wat er intern bij de partij zal gebeuren. Vanavond beslist de Nationale Raad van de PS. Die bijeenkomst begint om 19 uur.

https://twitter.com/Mathieu_D34/status/1521767041270702080?s=20&t=UZIAW539YjCiAF4CdkR6mg

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen