Hezbollah verliest meerderheid bij verkiezingen in Libanon

shutterstock

Uncategorized

Hezbollah verliest meerderheid bij verkiezingen in Libanon

Carl Deconinck

De verkiezingen in Libanon zorgen voor een kleine aardverschuiving. Hezbollah en zijn bondgenoten zijn hun meerderheid in het Libanese parlement kwijt. Grote winnaar zijn de christelijke nationalisten.

De sjiitische Hezbollah en diens bondgenoten in het parlement gingen samen tien zetels achteruit en strandden op 61 parlementszitjes. Vier jaar geleden haalden ze er nog 71. Hezbollah zelf stuurde dertien kandidaten naar voren die allen verkozen raakten, maar de bondgenoten van de partij kregen electorale klappen. Grootste verliezen waren er voor de partijen die aanleunden bij Syrië. De resultaten worden gezien als een klap voor Hezbollah en een overwinning voor de oppositie.

Intimidatie en bedreigingen

De belangrijkste opponenten van Hezbollah, de nationalistische en christelijke Libanese Strijdkrachten, gingen vooruit. Een andere partij uit christelijke hoek, de Vrije Patriottische Beweging, ging dan weer achteruit. Die golden als een bondgenoot van de Hezbollah. Libanese Strijdkrachten heeft nu met negentien zetels de grootste fractie in het Libanees parlement. De Vrije Patriottische Beweging is nummer twee met zeventien zetels.

Ondanks de tegenslag behielden Hezbollah en haar belangrijkste sjiitische bondgenoot, de Amal-groep van parlementsvoorzitter Nabih Berri, de 27 zetels die aan de sjiitische sekte waren toegewezen. Opvallend is dat nieuwe kandidaten en onafhankelijken het goed deden. Zij veroverden samen veertien zetels, ondanks hun onderlinge verdeeldheid en de weerstand die ze mochten ontvangen. Er was sprake van intimidatie en bedreigingen door de traditionele partijen.

Krachtig signaal

De verkiezingsresultaten zijn een krachtig signaal voor de heersende klasse die al jaren aan de macht zijn in Libanon, ondanks een economische achteruitgang die het land treft. De grote armoede zorgde voor een exodus bij de eigen inwoners die ongezien is sinds de burgeroorlog. Volgens Wissam Raji van de Libanese Strijdkrachten tonen de resultaten aan dat het volk de huidige regering beu is en niet zomaar in de pas van Iran wil lopen. Hij wil nu verandering zien.

De resultaten zorgen er nu wel voor dat er twee fracties komen die lijnrecht tegenover elkaar staan en de samenwerking net moeilijker zal verlopen. Dit terwijl het land zich weinig ruzie kan veroorloven. De VN riep op om snel een “inclusieve regering” te vormen die een akkoord kan sluiten met het IMF om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Het land moet immers uit het economisch dal kruipen.

De verkiezingen vonden afgelopen zondag plaats. Het waren de eerste sinds de economische inzinking in 2019. Iets waar de regering volgens velen te weinig aan deed. In 2020 kwam er bovendien de grote ontploffing in de haven van Beiroet, die het land nog dieper in de problemen bracht. De opkomst was wel zeer laag. Amper 41% van de stemgerechtigden ging stemmen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Hezbollah verliest meerderheid bij verkiezingen in Libanon”

Plaats een reactie

Delen