Iraanse kolonel doodgeschoten in straten van Teheran

Twitter @iranianguard

Uncategorized

Iraanse kolonel doodgeschoten in straten van Teheran

Carl Deconinck

Een vooraanstaande kolonel van de Iraanse Revolutionaire Garde is vlak bij zijn huis in Teheran doodgeschoten door twee onbekenden op een motor. Hassan Sayyad Khodayari was de laatste jaren erg actief in Syrië.

Khodaei was een hoge officier bij de elitetroepen van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) in Iran. Het regime schrijft de moord dan ook toe aan “tegenstanders van de revolutie”. De kolonel was actief bij de Quds Force (نیروی قدس), de afdeling van de IRG die gespecialiseerd is in onconventionele oorlogsvoering en geheime militaire operaties.

Hij zou geraakt zijn geweest door vijf kogels. Iraanse media gaven beelden vrij van zijn dode lichaam in een wagen. Ze omschrijven Khodaei als een “beschermer van het heiligdom”. Daarmee duiden ze Iraniërs aan die vechten in Syrië en Irak. Ze zijn een wapen van het regime om de macht in de regio te vergroten. Iran oefent een grote invloed uit op onder meer het regime in Syrië. Het zond duizenden strijders om te vechten tegen IS. Het is echter onduidelijk in welk kader de moord op Khodaei gezien moet worden. Het kan iemand zijn uit de hoek van IS, maar ook Israël of Saudi-Arabië kunnen een rol gespeeld hebben.

Veel vijanden

Israël viseert normaal gezien wetenschappers in het kernwapenprogramma van Iran. Beide landen staan zeer vijandig ten aanzien van elkaar. Met Saudi-Arabië vecht Iran dan weer een oorlog uit in Yemen. Iran kon nog niemand met de vinger wijzen en spreekt van “vijanden van de revolutie”. Men spreekt van “een criminele terreurdaad door buitenlandse elementen” en “globale arrogantie”.

Zondag maakte het regime ook bekend dat het een bende heeft opgerold die banden had met “het zionistische regime”. Het is onduidelijk of er een verband is tussen beide evenementen. Abas Aslani van het centrum voor Midden-Oosterse strategische studies benadrukt dat het uitschakelen van een hoge militair van de Revolutionaire Garde een sterk psychologisch effect kan hebben. Hij wijst erop dat de Iraanse overheid bezig is met economische hervormingen en dat de kansen op protest groot zijn.

In januari 2020 liet toenmalig Amerikaans president Donald Trump het hoofd van de Quds Force ombrengen met een raketaanval. Huidig Amerikaans president Joe Biden zou van plan zijn om de Iraanse Revolutionaire Garde te schrappen van de lijst van terroristische organisaties om het kernakkoord nieuw leven in te blazen. Nochtans heeft de Garde banden met andere terreurgroepen zoals Hamas, Hezbollah, de Houthis in Yemen en allerlei sjiitische milities. Er bestaat veel protest tegen die plannen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Iraanse kolonel doodgeschoten in straten van Teheran”

Plaats een reactie

Delen