Iran veroordeelt Brits staatsburger tot de dood: "barbaars"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Iran heeft 18 keer meer verrijkt uranium dan toegestaan

Carl Deconinck

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is bijzonder kritisch voor Iran. Volgens het IAEA heeft het land zich niet gehouden aan de normen van 2015. De Iraanse voorraad verrijkt uranium is nu meer dan 18 keer groter dan toegestaan.

De nucleaire waakhond stelde in zijn laatste rapport over het nucleaire programma van Iran dat hij “schatte dat, per 15 mei 2022, de totale verrijkte voorraad van Iran 3.809,3 kilogram bedroeg”. De limiet in het akkoord van 2015 was vastgesteld op 300 kg van een specifieke verbinding, het equivalent van 202,8 kg uranium. In het rapport staat ook dat Iran doorgaat met het verrijken van uranium tot niveaus die hoger liggen dan de limiet van 3,67 procent.

Men schat nu dat de voorraad uranium die tot 20 procent is verrijkt 238,4 kg bedraagt. Dat is een toename met 56,3 kg sinds het laatste rapport van maart. De hoeveelheid die tot 60 procent is verrijkt, bedraagt 43,1 kg. Dat is een toename met 9,9 kg. Een verrijkingsniveau van ongeveer 90 procent is vereist voor gebruik in een kernwapen.

Iran heeft altijd volgehouden dat zijn nucleaire programma vreedzaam is. Een diplomatieke bron zei dat de hoeveelheid uranium die tot 60 procent is verrijkt nu de drempel van een “significante hoeveelheid” van het IAEA overschrijdt. Het IAEA definieert dit als een hoeveelheid waarboven het “de mogelijkheid van vervaardiging van een nucleair explosief niet kan uitsluiten”.

Sabotage

Dezelfde bron wees er echter op dat een deel van het uranium verloren zou gaan tijdens het proces van verdere verrijking, wat betekent dat je in werkelijkheid “meer dan 55 kilogram nodig zou hebben” voor dat doel. In een afzonderlijk rapport, dat eveneens op maandag is gepubliceerd, herhaalde het IAEA dat het nog steeds vragen had die “niet waren opgehelderd” met betrekking tot eerder niet-aangegeven nucleair materiaal op drie locaties. Nochtans ondernam het IAEA heel wat pogingen om meer uitleg te vragen aan Iraanse functionarissen.

Volgens het rapport heeft Iran de verklaring gegeven van een “sabotagedaad door een derde partij om de plaatsen te besmetten”, maar het voegde eraan toe dat er geen bewijs was geleverd om dit te bevestigen. De diplomatieke bron zei dat een sabotagedaad “niet gemakkelijk te geloven” was, gezien “de verspreiding van het materiaal” tot de vragen van het IAEA had geleid. De laatste berichten komen op een moment dat de besprekingen om de historische nucleaire overeenkomst van 2015 tussen Iran en de wereldmachten nieuw leven in te blazen in een impasse zijn geraakt.

De overeenkomst tussen Iran en de internationale grootmachten voorzag economische en politieke steun aan Iran. In ruil daarvoor zou het land zijn verrijkingsprogramma afbouwen. Voormalig Amerikaans president Donald Trump had hier geen vertrouwen in en zegde het akkoord op in 2018. Hij voerde opnieuw strengere sancties in. Huidig Amerikaans president Joe Biden wil de relaties herstellen maar lijkt daar niet in te slagen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Iran heeft 18 keer meer verrijkt uranium dan toegestaan”

  1. Jezelf tegenspreken, je leert het hier :
    “Een verrijkingsniveau van ongeveer 90 procent is vereist voor gebruik in een kernwapen.”
    en
    “Een diplomatieke bron zei dat de hoeveelheid uranium die tot 60 procent is verrijkt nu de drempel van een “significante hoeveelheid” van het IAEA overschrijdt. Het IAEA definieert dit als een hoeveelheid waarboven het “de mogelijkheid van vervaardiging van een nucleair explosief niet kan uitsluiten”.
    Heb je nu 60 of 90% nodig voor de big boem?

  2. Trump werd uitgelachen maar schijnt nogmaals gelijk te hebben!Rusland zit ook mee aan die nucleaire onderhandelingstafel met Iran of heeft men die buitengeflikkerd?Toen hij NS2 een slecht idee vond werd hij verketterd ondertussen betalen we recordbedragen voor benzine en diesel.Met veel bombarie kwam Michel en Ursula de aardolie-embargo tegen Rusland aankondigen.Nu Rusland weet wat de EU van plan is wat zouden onze Europese bollebozen ervan denken moest Poetin net voor de zomeruittocht zelf de aardoliekraan toedraaien?!Dan heeft de EU een serieus probleem.Rusland heeft namelijk recentelijk zijn productie verhoogd nu China,India….gretig aardolie/steenkool van hem afnemen.Wat niet wordt verteld is dat Oekraïne ook veel geld verdient aan de pijplijn die over haar grondgebied loopt richting Europa.
    Joe en zijn linkse liberale bende in Washington horen de oliejackpot (nu) al rinkelen.

Plaats een reactie

Delen