Macron herschikt Franse regering, eerste minister Castex stapt op

shutterstock

Uncategorized

Macron herschikt Franse regering, premier Castex stapt op

Carl Deconinck

De Franse eerste minister, Jean Castex, heeft vandaag zijn ontslagbief ingegeven. President Macron aanvaardde het ontslag. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid een figuur kiezen met een meer “sociaal profiel“.

Castex was sinds 2020 de eerste minister van Frankrijk. Hij maakte in dat jaar de overstap naar de partij van Macron, daarvoor was hij actief bij de UMP die later transformeerde naar Les Républicains, de traditionele centrumrechtse machtspartij in Frankrijk. Dat rechtse profiel lijkt nu het probleem te zijn. De afgelopen verkiezingen kwam immers naar boven dat het publiek een meer “sociale koers” wil varen. Zowel Marine Le Pen als Jean-Luc Mélenchon eisten een wijziging op dat vlak en haalden daar hoge scores mee.

(Lees verder onder de tweet.)

Macron lijkt nu te luisteren naar dat signaal en past zijn regering aan. Men verwacht iemand met een sociale reflex, maar ook een meer groen profiel. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt Frankrijk deze keer een vrouwelijke eerste minister. Namen die circuleren zijn oud-ministers Catherine Vautrin (ex-LR), Valérie Létard (centrist) of Marisol Touraine (ex-PS). Ook de linkse Elisabeth Borne maakt een kans.

Om een nieuwe regering te kunnen benoemen, moet de premier eerst zijn ontslag indienen bij de president van de Republiek. Dan is het aan de president van de Republiek om een opvolger aan te wijzen. Vanuit dat oogpunt is Emmanuel Macron dus vrij om te benoemen wie hij wil. Na deze benoeming heeft het staatshoofd 48 uur de tijd om, op voorstel van zijn nieuwe premier, alle leden van de regering aan te wijzen.

(Lees verder onder de tweet.)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Macron herschikt Franse regering, premier Castex stapt op”

Plaats een reactie

Delen