Brussels, Belgium - August 20: Sammy Mahdi pictured during the press conference on the repatriation of evacuees from Afghanistan. August 20, 2021 in Brussels, Belgium, 20/08/2021 ( Photo by Christophe Licoppe / Photonews

Uncategorized

Mahdi naar New York voor eerste evaluatie van VN-Migratiepact

Pieter Van Berkel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (cd&v) trekt dinsdag naar de Amerikaanse stad New York voor een eerste wereldwijde evaluatie van het Global Compact on Migration – beter bekend als het VN-Migratiepact of ‘Pact van Marrakesh’.

Het VN-migratiepact werd op 11 december 2018 in Marrakesh aangenomen en vervolgens door 152 staten formeel bevestigd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De bedoeling van het migratiepact is om wereldwijd tot een beter georganiseerd, ordelijk en duurzaam migratiebeleid te komen. Toch kwam er ook heel wat kritiek op de tekst. Hoewel de tekst op papier niet bindend is, bestaat volgens critici het risico dat rechters er toch naar zullen verwijzen in hun besluitvorming.

De totstandkoming van het pact verliep dan ook niet zonder slag of stoot. Westerse landen met migratiekritische regeringen, zoals Australië, de Verenigde Staten en enkele Centraal-Europese landen, verzetten zich tegen de tekst. In ons land leidde de kwestie zelfs tot de val van de regering-Michel I, toen N-VA uit verzet tegen de tekst uit de regering stapte.

Terugkeer

Mahdi trekt nu als hoofd van een Belgische delegatie naar de Amerikaanse stad New York, waar het International Migration Review Forum (IMRF) doorgaat. De deelnemende landen zullen er het pact evalueren en hun inspanningen omtrent het beheer van migratie aan elkaar aftoetsen. Nadien wordt een voortgangsverklaring aangenomen.

De staatssecretaris zal er deelnemen aan internationale discussies en een actieplan voor de volgende vier jaar voorstellen. Daarnaast zal Mahdi in overleggen met Amerikaanse migratie-actoren en landen van oorsprong.

Mahdi maakt zich sterk dat het bevorderen van terugkeerrelaties hoog op de agenda zal staan. “Migratie krijg je onmogelijk alleen beheren”, zegt Mahdi. “Mijn voornaamste boodschap is gericht aan landen van herkomst. Over terugkeer hoor je niet te onderhandelen, dat is een internationale verplichting. Punt. We zijn meer dan bereid die terugkeer op een humane wijze te faciliteren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Mahdi naar New York voor eerste evaluatie van VN-Migratiepact”

  1. Simpel.

    Deze die geen aanvraag deden en fiat bekwamen vooraleer Europa te betreden, worden sowieso geweigerd.

    Terugkeerbeleid -voor zover nog nodig – laten financieren door land van origine.

  2. De linkse regeringspartijen (rood, groen en blauw) hebben het migratiebeleid om zeep ‘gestuurd’, de linker vleugel van cd&v leeggezogen en laten wat van die partij nog over blijft opdraaien voor de gevolgen. Sammy mag het in New York gaan uitleggen.

  3. Als je geen beslissingen durft te nemen, is het natuurlijk moeilijk. En dan de boodschap aan de landen van herkomst… Al 40 jaar lult men hierover… Op welk planeet leeft Mahdi. Op naar min 5% aub 👍👍👍

Plaats een reactie

Delen