Neuhaus-ceo Ignace Van Doorselaere: "Dit land is niet bestuurbaar"

Ignace Van Doorselaere. Photo News

Uncategorized

Mahdi wil schijnhuwelijken verder verhinderen: “Geen kans geven om te frauderen”

Anton Schelfaut

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil het net sluiten voor mensen die een schijnhuwelijk willen aangaan om verblijfsrecht in België te krijgen. Daartoe heeft de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd. “Schijnhuwelijken of samenwoonsten om verblijfspapieren te krijgen, zijn niets minder dan pure fraude”, aldus Mahdi.

Mahdi wijst erop dat er steeds meer onderzoeken naar schijnrelaties plaatsvinden. In 2021 werd de Dienst Vreemdelingenzaken 8.257 keer geconsulteerd in het kader van vermoedelijke schijnrelaties. In 2020 gebeurde dat 7.244 keer. Het gaat om huwelijken waarbij één van de partners heel jong is, gearrangeerde huwelijken of situaties waarin er betaald wordt om te huwen. Het vreemdelingendossier van de DVZ kan vandaag al informatie bevatten over oudere of nog bestaande relaties. Op die manier kan het helpen bij de beoordeling of het om een schijnrelatie gaat of niet.

Schijnhuwelijk in buitenland

Toch blijven sommige personen herhaaldelijk pogingen ondernemen om een schijnrelatie aan te gaan via uiteenlopende wegen. Ze wagen een poging bij verschillende gemeenten of ambassades, en zelfs in verschillende landen om de huwelijksakte nadien te laten erkennen in ons land en zo verblijfsrecht te verkrijgen.

Aan die praktijken wil Mahdi nu een einde maken. “In het buitenland een schijnhuwelijk proberen aan te gaan enkel en alleen om iemand hier verblijfsrecht te laten krijgen, dat moet stoppen”, benadrukt hij. “Zodra iemand eenmaal probeert een schijnrelatie af te sluiten, wordt dit geregistreerd en zichtbaar voor alle bevoegde instanties. Zo kan er onmiddellijk ingegrepen worden bij nieuwe pogingen. Schijnhuwelijken of samenwoonsten om verblijfspapieren te krijgen, zijn niets minder dan pure fraude. We moeten dit te allen prijze proberen te voorkomen.”

Bijkomende informatie in rijksregister

Vandaag weet een Belgische gemeente of consulaire post in het buitenland niet altijd of de betrokkene in het verleden al schijnhuwelijken heeft proberen af te sluiten of een poging tot (schijn)huwelijk geweigerd zag. Daarom wordt in het rijksregister bijkomende informatie toegevoegd over dergelijke pogingen. Het gaat om eerdere onderzoeken naar schijnrelaties en de aan- of afwezigheid van het attest ‘geen huwelijksbeletsel’. Deze gegevens worden uitgewisseld tussen de gemeentebesturen, de Dienst Vreemdelingenzaken, de parketten en de consulaire diensten. Zo kunnen alle bevoegde overheden onmiddellijk zien of iemand in het verleden reeds geprobeerd heeft om een schijnhuwelijk af te sluiten en kan onderzocht worden of de huwelijksakte al dan niet geweigerd moet worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Mahdi wil schijnhuwelijken verder verhinderen: “Geen kans geven om te frauderen””

  1. Wat maakt het uit, ofwel komen ze naar hier via schijnhuwelijken en als dat niet lukt komen ze gewoon illegaal naar België. Mahdi krijgt er geen enkele terug buiten.

  2. Mad Sammy bedoelt dat viv-Aldi verboden moet worden.
    LakseSander DeCrooPorno ging een politiek huwelijk aan om de Vlaamse meerderheid te bedriegen en bestelen. Dat is racistisch en illegaal.
    Mad Sammy zal DeCrooClojo dus terugsturen naar zijn ethisch geboorte-oord Absurdistan.
    Gedaan met dat gruwelijk schijnhuwelijk…

Plaats een reactie

Delen