Man die Dave Chapelle aanviel bekent motivatie

Screenshot CBS Los Angeles

Uncategorized

Man die Dave Chapelle aanviel bekent motief

Carl Deconinck

Begin mei viel een man de populaire komiek Dave Chapelle aan tijdens een voorstelling. De aanvaller kon gelukkig overmeesterd worden en Chapelle hield er niets aan over. De man, Isaiah Lee, verklaarde vandaag waarom hij de komiek aanviel.

Isaiah Lee blijkt een biseksuele man te zijn die aanstoot nam aan de inhoud van de komische optredens van Chapelle. Vooral de grappen over de LGBTQ-gemeenschap en dakloosheid waren onverteerbaar voor de man. Lee zegt wel nooit Chapelle te hebben willen kwetsen. Dat vertelde hij vanuit de gevangenis in een exclusief interview aan The New York Post. De man zit al een kleine maand in hechtenis in Los Angeles na zijn aanval waar hij zelf een gebroken arm aan over hield.

Boos en gefrustreerd

Lee vond dat Chapelle gevoeliger moest zijn wanneer hij bepaalde moppen tapt. “Ik identificeer mezelf als biseksueel… ik wilde dat hij wist dat wat hij vertelde aanstootgevend is.” De opgesloten man wil dat Chapelle weet “dat hij de volgende keer zijn materiaal eerst moet voorleggen aan mensen die het zou kunnen beïnvloeden.” Lee verwachtte zelf een leuke tijd te hebben op de voorstelling van 3 mei, maar werd boos en gefrustreerd toen Chapelle begon over eerdere controverses met de vertegenwoordigers van de LGBTQ-gemeenschap en over dakloosheid.

“Ik ben een alleenstaande vader en mijn zoon is 5 jaar”, aldus Lee, die zelf nog maar 23 jaar oud is. “Het is een strijd en ik wilde aan Dave Chapelle laten weten dat het niets is om mee te spotten.” Zijn breekpunt was een grap over pedofilie, iets waar de man zelf slachtoffer van was als tiener. Lee gaf ook toe dat hij een replica van een pistool en een inklapmes bij zich had. Hij beweert die echter niet gebruikt te hebben toen hij het podium bestormde.

Beroemdheid

Volgens Lee heeft hij wapens nodig omdat hij naar eigen zeggen zelf een “bescheiden beroemdheid” is. Hij bracht rapmuziek uit onder de naam NoName_Trapper. Daaronder waren er enkele pro-Trump nummers, maar ook een nummer tegen Chapelle. Walkin’ straight into da Bowl, verwijzend naar Hollywood Bowl, waar Chapelle in 2020 normaal gezien ook moest optreden. Dat ging toen niet door omwille van corona. Bij Spotify heeft hij maandelijks 6.000 luisteraars.

Lee klaagt ook over de veiligheidsdiensten die hem flink te grazen namen bij zijn mislukte aanval. “Ze spuwden op me en vielen me aan alsof het met opzet was”, zei hij over de bewakers die hem achterlieten met een gebroken arm en twee blauwe ogen. Toen de interviewers hem vroegen of hij last heeft van mentale stoornissen ontkende hij. Die berichten waren volgens hem “niet accuraat”. Zijn advocaat vertelde echter dat hij wel geestelijke gezondheidszorg krijgt. Na de aanval tegen Chapelle, herkende een oud-kamergenoot hem en diende die klacht in wegens een vermeende steekpartij vorig jaar. Hij riskeert nu een zware straf.

Toch beklaagt hij zijn daden niet. Lee zag het als een kans om te spreken over dakloosheid, LGBTQ-rechten en kindermisbruik. Zaken die naar zijn mening te veel dienen als inhoud voor komische shows.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Man die Dave Chapelle aanviel bekent motief”

  1. Als men voor een publiek een mop wil vertellen zou men eerst moeten vragen: “Zijn er homo’s in de zaal? Idem lesbo’s, genderfluïden, stotteraars en ga zo maar verder, ieder levend wezen (dieren inbegrepen) dat zich gekwetst zou kunnen voelen.
    Wat blijft er nog van humor over na zo’n filtering? Dit is u juist het punt van de pocowoko’s: humor en lachen verbieden.

Plaats een reactie

Delen