Nieuw bewijs voor Russische executies in Boetsja

Screenshot New York Times

Uncategorized

Nieuw bewijs voor Russische executies in Boetsja

Carl Deconinck

De Amerikaanse krant The New York Times heeft video’s kunnen bemachtigen die aantonen dat Russische soldaten Oekraïense mannen hebben geëxecuteerd. De Oekraïense stad Boetsja is berucht geworden na de terugtrekking van Russisch troepen. Het stadje bleek bezaaid met lichamen van honderden dode burgers. Rusland ontkent tot op heden dat het iets verkeerd gedaan heeft.

De New York Times toont beelden van twee militairen die negen mannen door de straten drijven. De gevangenen kijken naar beneden en vormen een ketting door elkaar met een hand vast te houden. De andere hand houden ze op hun hoofd. Een andere video toont hoe ze naar een apart pleintje worden gebracht. Een man is zeer herkenbaar aan zijn blauwe trui, wat bewijst dat het over dezelfde groep gevangenen gaat.

Ooggetuigen beweren tegen de krant dat diezelfde mannen wat later zijn doodgeschoten bij een Russisch hoofdkwartier. Er zijn ook beelden van de lijken van dezelfde mannen. De video’s dateren van maart. Acht mannen stierven, één man overleefde de executie. De New York Times wist hem te vinden. Men identificeerde ook de slachtoffers. Het zouden gevangengenomen vrijwilligers van een burgermilitie zijn geweest. De Russen lijken gemotiveerd te zijn geweest door wraakgevoelens nadat ze zware verliezen hadden geleden bij hun mislukte aanvallen richting Kiev.

Nog meer bewijs

De beelden vormen sterke bewijzen voor Russische oorlogsmisdaden. Toen de Russische troepen Boetsja verlieten, lag het stadje vol lijken van dode burgers. Sommigen waren zelfs met de handen op de rug gebonden. Rusland ontkent dat het zelf achter de moorden zit en wijst naar “neonazi’s” en zelfs naar de Britten die achter de moorden zouden zitten. Het noemt de beschuldigingen tegen zich zelfs “provocaties” en “vals”. Nochtans zijn er veel getuigenissen en drone-beelden die duidelijk aantonen dat alles gebeurde toen de Russen het gebied in handen hadden. De Duitse inlichtingendienst onderschepte eerder al berichten waarin Russische soldaten de slachtpartijen in Boetsja bespraken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Nieuw bewijs voor Russische executies in Boetsja”

  1. Wat een leugens weer. Knap als je (1) Russische soldaten herkent en (2) ergens een executie ziet. Het is inmiddels duidelijk dat het nazi Azov batiljons waren die het bloedbad hebben aangericht.

Plaats een reactie

Delen