Ook Britse socialisten hielden lockdownfeestje en logen daarover: Beergate zorgt voor vervelende vragen

shutterstock

Uncategorized

Ook Britse socialisten hielden lockdownfeestje en ontkenden het

Carl Deconinck

Terwijl er veel ophef is over ‘Partygate’ in het Verenigd Koninkrijk, was er tot nu toe veel minder aandacht voor ‘Beergate’. Dat is het feestje waar Keir Starmer, de voorzitter van Britse socialistische partij, bij betrokken was. Recente onthullingen tonen aan dat de socialisten ook de regels hebben overtreden én er achteraf een draai aan gaven. Men zit in het Verenigd Koninkrijk erg verveeld met de zaak.

Volgens Keir Starmer zijn de twee zaken compleet verschillend. Nochtans lijkt het twee keer om evenementen te gaan waar politici na het werk gezellig samenkwamen om iets te drinken, in overtreding met de toenmalige coronamaatregelen. Maar volgens Starmer betreft het hier een rondje “moddergooien” door de Tories, vlak voor lokale verkiezingen. De politie onderzocht de zaak in elk geval niet grondig, ondanks aandringen van enkele conservatieve politici. Ze spraken niet eens met de aanwezige gasten, in tegenstelling tot het diepgravende onderzoek door de politie in Londen.

De beelden van Starmer en enkele collega’s die bier drinken, zijn volgens Labour onvergelijkbaar. Zij spreken van een “werkevenement”. Het ontkende ook lange tijd de aanwezigheid van vicevooriztter Rayner, maar recent opgedoken videobeelden bewezen dat zij eveneens aanwezig was. De lokale politie zei echter dat er niets aan de hand is, op basis van oude beelden. Ook Starmer zelf houdt aan dat er geen regels zijn overtreden. “We werkten, stopten om iets te eten, het was geen feest en er zijn geen regels overtreden. Ik weet niet wat ik nog meer kan zeggen.”

Conservatieven voeren druk op

Anne-Marie Trevelyan, staatssecretaris voor handel ziet dit toch anders. “Ik begrijp dat er daar iets bezig is. Ik zou de politie aanmoedigen om het te bekijken. Indien ze menen dat een straf nodig is, zoals de Londense politie dat ook vond, dan zou ik graag zien dat ze eenzelfde straf krijgen.” Verder zei ze dat het geen thema is waarvoor iemand zou moeten opstappen. De minister van Transport, Grant Shapps, vindt ook dat de socialisten wat te verklaren hebben. “Gezien de niet aflatende aandacht voor wat er gebeurde in Downing Street, mogen we ons nu wel aan de zelfde standaard verwachten die hij aan zijn tegenstanderds oplegt. Anders opent hij de deur voor het verwijt een hypocriet te zijn.”

De minister van Cultuur, Nadine Dorries, hecht weinig geloof aan de verdediging van de socialisten. “Veronderstellen ze dat wij echt gaan geloven dat het eten en drinken voor 30 man na 10 uur gewoon een pauze van het werk was?” “Niemand gelooft hun verhaal, dus waarom doet de lokale politie dat wel en wat werd hen verteld?” De voorzitter van de Conservatieve Torries, Oliver Dowden, wijst er op dat de nieuwe onthullingen van de voorbije week niet in overeenstemming zijn met wat Starmer eerst zei.

“Hypocriet”

Het verwijt van hypocrisie klinkt nu bijzonder luid tegen de socialisten. Zij eisen al lang dat de Britse premier, Boris Johnson, moet opstappen. Hij zou namelijk aanwezig geweest zijn op zogenaamde lockdownfeestjes. Iets wat die zelf ook lange tijd ontkende. Volgens Labour was dat een leugen en onvergefelijk. Indien de socialisten daar fundamenteel zo’n probleem mee zouden hebben, dan accepteerden ze dat ook niet van hun eigen voorzitter, zo menen de conservatieven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Ook Britse socialisten hielden lockdownfeestje en ontkenden het”

Plaats een reactie

Delen