shutterstock

Uncategorized

Parijs opent nieuw opvangcentrum voor LGBT-migranten uit vrees voor geweld door andere migranten

Carl Deconinck

In de Franse hoofdstad Parijs komt een extra opvangcentrum voor migranten uit de LGBT-gemeenschap. Zij kunnen namelijk niet in dezelfde faciliteiten als andere migranten verblijven. Volgens het stadsbestuur van Parijs is de kans op geweld dan veel te groot.

Het nieuwe centrum, in de wijk Le Marais, zou in juni open moeten gaan. Verschillende organisaties, waaronder Ardhis, zullen het beheren. De gemeente maakte dit bekend naar aanleiding van de werelddag tegen homofobie. Die vindt morgen plaats. De volgende gemeenteraad stemt hier definitief over. Ardhis zegt dat de migranten uit de LGBT-gemeenschap met de zwaarste problemen kampen.

Niet eerste LGBT-opvangcentrum

Er bestaat al een LGBT-opvangcentrum in het centrum van Parijs, in Beaubourg, maar “er zijn de afgelopen jaren enorm veel migranten aangekomen” in de Franse hoofdstad. Met name uit sub-Sahara en Noord-Afrika, Afghanistan en Syrië, somt Jean-Luc Romero-Michel op, de plaatsvervanger voor de burgemeester. Hij weet dat “we deze vluchtelingen niet bij anderen kunnen achterlaten omdat ze lijden onder geweld”.

Parijs wil verder ook een archiefcentrum openen rond het thema van LGBT. Het wil 300.000 euro investeren in aanpassingen van een voormalig postkantoor. Tenslotte wil Parijs ook De Tango, een homodanszaal in de Marais die sinds de pandemie gesloten is en eind 2021 samen met het hele gebouw door het stadhuis werd gekocht, heropenen in juli. Er moeten eerst nog wat werken aan gebeuren, zoals het volledig brandveilig maken.

Stijgend aantal klachten

In Frankrijk is het aantal klachten over anti-LGBT-misdrijven sterk toegenomen. Over heel het land steeg het aantal klachten met 28 procent. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse zaken in een persbericht. De stijging is echter wat vertekend, want door covid en de bijhorende maatregelen daalden de cijfers. Maar toch, in vergelijking met 2019 bedraagt de stijging toch 12 procent.

Doorgaans gaat het over beledigingen en laster, meestal op openbare plaatsen, in steden. Vooral mannen zijn het slachtoffer, net zoals jongeren onder de 30 jaar. Volgens peilingen zou echter maar een vijfde van de slachtoffers klacht indienen. De problematiek is dus naar alle waarschijnlijkheid een stuk groter dan opgemeten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Parijs opent nieuw opvangcentrum voor LGBT-migranten uit vrees voor geweld door andere migranten”

  1. Dan zijn het blijkbaar alleen hier in België dat we migranten aangetrokken hebben die een hoog diploma bezitten. Die zijn dan van een ander allooi dan die in Frankrijk waar ze mensen zonder diploma hebben. Wat zegt dat over ons, de Belgen waar de Fransen zo mee lachen?
    Misschien een opvangcentrum binnen een opvangcentrum: hoe gekker kan het nog worden?

  2. De nieuwe adel.

    We hopen met z’n allen dat er een zebrapadje komt tussen de 2 centra.

    Straks staat er een omzetneukende organisatie op om de de Franse staat te veroordelen voor promotie van inteelt.

Plaats een reactie

Delen