Russische analist doorbreekt de propaganda op nationale televisie

Twitter

Uncategorized

Russische analist doorbreekt de propaganda op nationale televisie

Carl Deconinck

Op de Russische staatstelevisie verscheen er een opmerkelijk gesprek. Mikhail Khodaryonok, een voormalig Russisch kolonel, gaf zijn eerlijke analyse over de oorlog in Oekraïne en doorbrak de propaganda die doorgaans op het brede publiek wordt afgevuurd. Hij onderstreepte de penibele situatie waarin Rusland zich bevindt.

Khodaryonok, een kolonel op rust die nu fungeert als militair analist, had weinig opbeurend nieuws voor het Russische publiek. Hij benadrukte dat men moet kijken naar het breder strategisch plaatje en moet stilstaan bij de toekomstperspectieven. Hij waarschuwde ook voor “informatiepijnstillers“, daarmee verwijzend naar de media die veel propaganda de wereld instuurt. De realiteit is echter een stuk minder rooskleurig, zo benadrukte hij.

Oekraïne wil vechten

Als voorbeeld bracht Khodaryonok berichten aan over het vermeende lage moraal bij Oekraïense troepen. Dat is “zacht uitgedrukt, vals”, gaf hij aan. Hoewel hij erkende dat er mogelijk zo’n individuen rondlopen, is Oekraïne in staat om een miljoen mensen te mobiliseren. En integendeel: de bereidheid om te vechten voor het vaderland is net heel erg hoog in Oekraïne. Volgens Khodaryonok kan een leger met veel vrijwilligers ook zeer succesvol zijn en is een beroepsleger niet noodzakelijk superieur. Het verlangen om je eigen vaderland te verdedigen zoals bestaat in Oekraïne, is een niet te onderschatten kracht, benadrukte hij.

Waar het volgens Khodaryonok verder om draait is in welke mate Oekraïne moderne wapens en militair materieel kan gebruiken. Ook daar had hij slecht nieuws. Op zichzelf aangewezen was het misschien moeilijk geweest voor Oekraïne, maar de massale Westerse steun betekent dat ook hier de Oekraïners een meer dan te duchten tegenstander vormen.

Khodaryonok zegt dat Rusland dan ook de operationele en strategische situatie opnieuw zal moeten afwegen. De situatie voor zijn land zal de nabije toekomst alleen maar grimmiger blijken te zijn.

Dreigingen contraproductief

Tenslotte haalde hij ook de NAVO aan. Volgens Khodaryonok moet Rusland zich laten leiden door een militair-politiek realisme. “Als je daaraan voorbij gaat, dan zal vroeg of laat de realiteit van de geschiedenis je zo hard raken dat je het zal beklagen.” Daarmee doelde hij op de dreigende taal die het Russisch regime liet horen ten aanzien van Finland dat tot de NAVO zal treden. Dreigen met wapengekletter is volgens hem helemaal fout. Khodaryonok wijst er op dat Rusland helemaal geïsoleerd staat en de wereld niet gediend is met de Russische acties. Om dan met raketten te dreigen tegen Finland doet de eigen zaak geen goed. Hij voegde eraan toe dat het zo’n slechte tactiek is dat het bijna “amusant” is.

Het is niet de eerste keer dat Khodaryonok  zich liet opmerken. Drie weken voor de invasie schreef hij in Nezavisimaya Gazeta dat Rusland Oekraïene niet zomaar zou verslaan in een conflict. Hij onderstreepte dat een gewapend conflict fundamenteel niet in het belang van Rusland was. Deze maand zei hij ook nog op televisie dat een algemene mobilisatie in Rusland een slecht idee was. De verouderde Russische bewapening maakt volgens hem geen kans tegen de NAVO-wapens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Russische analist doorbreekt de propaganda op nationale televisie”

  1. “De verouderde Russische bewapening maakt volgens hem geen kans tegen de NAVO-wapens”. Citaat (sic).
    Een correcte analyse. Moge Poetin nu de nodige conclusies trekken in het belang van Rusland. Maw: tijd voor de wissel van de macht.

  2. Op 18 mei zei hij iets helemaal anders:
    “Mikhail Khodaryonok, at the same television show, made remarks which were notably divergent from his earlier tone, stating “there is every reason to believe that the implementation of our plans will give Ukraine an unpleasant surprise in the near future”, and also implied that Western aid such as M777 howitzers would soon “be just memories”, that Ukraine would never attain air supremacy, and that it would take Ukraine “decades” to build a navy to rival the Black Sea Fleet”

Plaats een reactie

Delen