TikTok blokkeert AfD-kanaal

shutterstock

Uncategorized

TikTok blokkeert kanaal Duitse partij AfD

Carl Deconinck

De bij jongeren populaire video-app TikTok heeft het officiële kanaal van de Duitse politieke partij AfD geblokkeerd. De partij zelf zegt dat het daar geen officiële aanleiding voor heeft gekregen.

De blokkering is al bezig sinds vorige vrijdag. Het kanaal kende ongeveer 60.000 volgers. De plaatsvervangend AfD-leider Beatrix von Storch ziet achter de schrapping een poging om de partij het zwijgen op te leggen. TikTok had in het verleden al individuele video’s van het kanaal geblokkeerd en niet vrijgegeven ondanks herhaalde bezwaren, waaronder haar Bondsdagtoespraak over het onderwerp vrouwenrechten.

“Sociale netwerken zijn een centraal element van het politieke werk van een oppositiepartij, omdat de staatsradio en gevestigde gevestigde media zelden op een evenwichtige en eerlijke manier over de AfD rapporteren”, zei Von Storch. “Natuurlijk zullen we deze ontoelaatbare inmenging in de vrijheid van meningsuiting, deze vorm van censuur, niet zomaar accepteren.”

Haat

In december nog was een TikTok-video van het Berlijnse AfD-parlementslid Frank-Christian Hansel over een boek van Thilo Sarrazin geblokkeerd. Het bedrijf rechtvaardigde de maatregel met het argument dat het om “haatzaaien” ging.

Sinds eind april werkt TikTok samen met zes linkse ngo’s om de strijd tegen ‘haatzaaien’ op het platform op te voeren. Hiermee wil het bedrijf “zijn gebruikers beschermen tegen negativiteit.” Een van deze ngo’s is het ‘Diversity Charter’, een werkgeversinitiatief om diversiteit in bedrijven en instellingen te bevorderen. Naar eigen zeggen zetten de andere betrokken organisaties zich in voor de zorgen van migranten en seksuele minderheden.

TikTok had in 2020 al aangekondigd dat het inhoud van “haatdragende ideologieën” zoals “witte of mannelijke suprematie” zou verwijderen. Het verbiedt bijvoorbeeld de uitspraak dat niemand wordt geboren met een andere genderidentiteit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “TikTok blokkeert kanaal Duitse partij AfD”

  1. Waarom mag tiktok zonder enige commentaar een democratische partij blokkeren? T gehuil zou eindeloos zijn mocht dit met een (extreem)linkse partij, één of ander woke – lgtbxyzclubje gebeuren…
    En Twitter/Musk is een gevaar voor de democratie en de vrije meningsuiting?

Plaats een reactie

Delen