MR chairman Georges-Louis Bouchez pictured during a political debate between the chairmen of Frenchspeaking Socialist party PS and Frenchspeaking liberal party MR, at the 'Universite Saint-Louis' in Brussels, Monday 02 May 2022. BELGA PHOTO HATIM KAGHAT

Uncategorized

Bouchez: “Geen fiscus die Stasi-methodes hanteert”

Wannes Neukermans

Donderdag heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de voorstellen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in de strijd tegen fiscale fraude afgeschoten. Bouchez waarschuwde in een interview met Bel-RTL verder ook voor een fiscus die vergelijkbaar is aan de Stasi, de inlichtendienst van de DDR.

Eerder schreven verschillende kranten al dat Van Peteghem de verjaringstermijn van bepaalde fiscale dossiers wilde uitbreiden van drie naar tien jaar. Bouchez is hier felle tegenstander van. Als tegenaanval stelt de MR nu voor een einde te maken aan de Antigoon-rechtspraak op fiscaal gebied. Het Hof van Cassatie oordeelde in 2015 dat de fiscus belastingen mocht heffen op basis van onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal. Die rechtspraak maakt het, bijvoorbeeld, mogelijk dat vertrouwelijke gegevens die een medewerker van een buitenlandse bank heeft verzameld in een Belgisch belastingdossier kunnen worden gebruikt.

“Bankovervaller heeft meer rechten dan belastingbetaler”

“In België heeft een bankovervaller meer rechten dan een belastingbetaler”, leidt Bouchez daaruit af. Volgens de voorzitter van de Franstalige liberalen laat die redenering toe dat “we aanvaarden dat de fiscus een nieuwe Stasi wordt en dat ze alles over uw leven kan weten. De realiteit is vandaag dat de fiscale administratie een administratie is die alle informatie over u kan verkrijgen, of u schuldig bent of niet. Dat kan niet in een rechtstaat.”

Het kabinet-Van Peteghem laat in een reactie aan persagentschap Belga weten dat alle federale regeringspartijen, dus ook de MR, het fraudeplan van de minister hebben goedgekeurd. In dat plan is onder meer de verlenging van de verjaringstermijn opgenomen, aldus het kabinet. In het regeerakkoord werd benadrukt hoezeer deze Vivaldiregering de strijd tegen fiscale fraude als “speerpunt” ziet. Door personeelstekorten deden de oppositiepartijen dat echter af als “gebakken lucht”.

https://redactie.palnws.be/2022/02/1-miljard-extra-uit-sociale-fraude-gebakken-lucht-mensen-ontbreken-en-strijd-verzwakt/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Bouchez: “Geen fiscus die Stasi-methodes hanteert””

 1. Sorry meneer Bouchez, maar u bent rijkelijk te laat met deze uitspraak. De belastingdienst kijkt nu al zonder enig vermoeden van belastingfraude 2 keer per jaar op onze rekeningen om te zien of ze daar toch nog iets kunnen vinden om extra te belasten. Het hoeft zelfs geen goede reden te zijn, de bewijslast ligt immers bij de belastingbetaler! De belastingdienst geeft in de kranten vrolijk toe dat ze “fouten” maken om hun quota te halen! En inderdaad, in België heeft een moordenaar meer rechten dan een belastingbetaler! Uw partij zit in de regering, dus wat gaat u er aan doen, meneer Bouchez? Buiten uiteraard er wat blabla over verkopen omdat het tegen de verkiezingen aanloopt?

 2. De politie mag niet de woonst van een illegaal betreden zonder bevelschrift van een onderzoeksrechter, de fiscus mag bij een vermoeden wel uw woonst betreden en daarvoor heeft ze zelfs geen onderzoeksrechter nodig.
  Zoals Bad Boy hierboven schreef moet u bij een betwisting uw onschuld bewijzen, dit in tegenstelling van alle andere rechtspraak in België waar de bewijslast bij de aanklager ligt.

 3. Vivaldi moet geld hebben, veel geld, heel veel geld. Alle middelen hiertoe zijn goed. Fraude blijft natuurlijk fraude, maar de machtigingen waarover de fiscus beschikt treft ook de kleine man/vrouw.
  Dat is één punt. Een ander is MR zelf. Die partij en haar Vlaams(?) aanhangsel hebben deze regering mogelijk gemaakt en nu liggen janken is meer dan hypocriet.
  Als afsluiter is er cd&v die toch eens wil scoren onder spelers voor wie deze partij overbodig is.
  De Croo zit inmiddels vol ongeduld te schuiven op zijn stoel, dromend van verre horizonten waar het knus vertoeven is.

 4. Bouchez overdrijft natuurlijk maar hij heeft een punt. Waar wil men met al die verruimde bevoegdheden naartoe? Als de opheffing van het bankgeheim, de mogelijkheid tot ‘visitatie’ in de computersystemen, de uitbreiding van de termijnen, het opvragen van telefoonverkeer, enz., als die mogelijkheden moeten dienen om enkele tienduizenden grote fraudeurs te vervolgen, dan zeg ik ja. Maar die mogelijkheden hebben altijd bestaan, weliswaar mits tussenkomst van een onderzoeksrechter en dus selectief. Het plan-Van Peteghem wekt, zoals het hele Vivaldi-beleid, tenminste de indruk dat het er vooral om te doen is de grote massa intensiever te surveilleren. Veel bereidheid om zich te concentreren op de grote vissen heb ik daarentegen nog niet gezien.
  Eigenlijk was het plan van zijn voorganger, het plan-Van Overtveldt van 2015, op dat vlak beter. Zie: https://www.lachambre.be/flwb/pdf/54/1428/54k1428022.pdf Niet dat er van die goede bedoelingen veel in huis gekomen is. Daarvoor ontbrak ook de wil in de regering-Michel (en in alle vorige regeringen).

 5. quickie-stickie en van pettegehem hebben het gerealiseerd,bouchez staat in zijn blote flikker.19 augustus 2022,we zijn er,quickie heeft geld nodig om zijn migranten te onderhouden en porno-sander wil een EU-postje,dan zijn de migratie- kanalen de snelste weg om dit postje te krijgen,zie peeters,alias den wijzen,20 000 euro per maand ,tot zijn dood en daarna krijgt zijn vrouw,.Mooi ‘ t leven is mooi ,zongen ze ooit in koor.

Plaats een reactie

Delen