(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Europese Unie zegt dat Kroatië klaar is om in 2023 in de eurozone te stappen

Carl Deconinck

Volgens de Europese Unie voldoet Kroatië aan alle criteria om tot de eurozone toe te treden. Dit zou al vanaf 2023 kunnen. Zo kan het land in minder dan een decennium na de toetreding tot de Europese Unie meestappen in de muntunie.

Kroatië zal vanaf begin 2023 de euro aannemen nadat het aan alle criteria voor toetreding tot de eurozone heeft voldaan. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Door de omschakeling wordt Kroatië het twintigste Europese land dat de eenheidsmunt gebruikt.

“Vandaag heeft Kroatië een belangrijke stap gezet in de richting van de euro, onze gemeenschappelijke munteenheid”, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Aansluiting bij de eenheidsmunt “zal de Kroatische economie sterker maken en voordelen opleveren voor haar burgers, bedrijven en de samenleving in het algemeen”. De geplande overgang van de eigen munt, de kuna, naar de euro komt minder dan tien jaar na de toetreding tot de Europese Unie.

Van kuna naar euro in 2023


Landen die tot de EU toetreden, zijn weliswaar verplicht de munt te gebruiken, maar krijgen daarvoor niet automatisch toestemming. Eerst moeten ze voldoen aan een reeks wettelijke en economische voorwaarden, waaronder een laag overheidstekort en een stabiele inflatie gemeten naar EU-normen. Het Europees Parlement en de 27 lidstaten van het blok moeten de beoordelingen van de Commissie nog goedkeuren. Een definitief besluit kan al in juli worden genomen. Kroatië zou dan van plan zijn de kuna met ingang van 1 januari door de euro te vervangen.

Kroatië trad in 2020 al toe tot de Europese Bankenunie en staat sindsdien onder toezicht van de ECB. Kroatië is van plan om Nicola Tesla af te beelden op hun versie van de munt. Hij is een legendarische Kroatische uitvinder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Europese Unie zegt dat Kroatië klaar is om in 2023 in de eurozone te stappen”

  1. Weeral een land dat zal ondervinden dat ze een pact met de duivel zijn aangegaan, dik gekloot ja, ze zullen het nog wel merken. De gewone man zal weer de pineut zijn en die overbetaalde politiekers zullen er niet van wakker liggen.

Plaats een reactie

Delen