Bron: Shutterstock

Uncategorized

Nationale staking verstoort ochtendspits, geen passagiersvluchten op Brussels Airport

Wannes Neukermans

De drie vakbonden ACV, ACLVB en ABVV houden maandag in Brussel een nationale manifestatie voor meer koopkracht en tegen de strenge loonnormwet. Onder andere het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Zaventem, sommige stadsdiensten, De Lijn en de MIVB verwachten dat hun dienstverlening verstoord zal zijn.

De vakbonden voeren actie voor “echte loonstijgingen” nu de inflatie hoge toppen scheert en steeds meer mensen het moeilijk hebben om hun facturen te betalen. De automatische loonindexering vangt voor werknemers de grootste klappen op, klinkt het, maar is niet voldoende. Vooral voor mensen met een laag of middeninkomen blijft het “schrapen”, terwijl Belgische bedrijven volgens de Nationale Bank historisch hoge winsten maken.

Doorn in het oog van de bonden is de loonnormwet uit 1996 die de marge om loonsverhogingen te onderhandelen sterk beperkt, tot maximaal 0,4 procent voor de periode 2021-2022. De vakbonden vragen een aanpassing van de wet. Op 29 juni vindt hierover ook een parlementaire hoorzitting plaats. De bonden vragen daarnaast ook een hoger minimumloon, structurele maatregelen om de hoge energieprijzen te capteren en betaalbare openbare diensten, bijvoorbeeld rond kinderopvang.

Luchthaven ligt plat

In sommige sectoren zal er ook worden gestaakt. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het securitypersoneel op Brussels Airport. Daarom annuleert de luchhaven alle vertrekkende passagiersvluchten. “We kunnen de veiligheid van de reizigers niet garanderen”, reageert woordvoerster Nathalie Pierard. Het securitypersoneel op Zaventem had al aangekondigd om te staken, maar er is nog minder personeel komen opdagen dan verwacht.

Ook in de openbare sector zal de dienstverlening verstoord zijn. Openbaarvervoersmaatschappijen De Lijn en de MIVB verwachten veel hinder en ook de afvalophaling in Brussel en Antwerpen zou verstoord zijn. In Antwerpen zijn ook bij de kinderopvang acties mogelijk: de ouders werden op voorhand verwittigd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Nationale staking verstoort ochtendspits, geen passagiersvluchten op Brussels Airport”

Plaats een reactie

Delen