IN BEELD Oekraïense artillerie schakelt huurlingen uit met precisievuur

@UKRINFORM

Uncategorized

Oekraïne heeft nood aan Westerse artillerie

Carl Deconinck

Mykhaylo Podolyak, een belangrijke adviseur van Oekraïens president Zelensky, zegt dat zijn land dringend nood heeft aan Westerse artillerie. Momenteel hebben de Russen de overmacht op dat vlak, en dat zorgt voor een hoge menselijke tol bij de Oekraïners.

Oekraïense soldaten staan bloot aan ononderbroken bombardementen. “De Russische strijdkrachten hebben zo’n beetje alles wat niet-nucleair is naar het front gegooid, waaronder zware artillerie, meervoudige raketlanceersystemen en luchtvaart”, aldus Podoljak.

Hij herhaalde de oproep van Oekraïne om meer wapens van het Westen te krijgen en zei dat het “totale gebrek aan pariteit” tussen het Russische en het Oekraïense leger de reden was voor het hoge aantal slachtoffers van Oekraïne. “Onze vraag naar artillerie is niet zomaar een gril, maar een objectieve noodzaak gezien de situatie op het slagveld”, zei hij. Daar voegde Podoljak aan toe dat Oekraïne 150 tot 300 raketlanceersystemen nodig heeft om Rusland te evenaren. Een veel groter aantal dan het tot nu toe heeft ontvangen.

Hoog dodental

Podolyak schat dat Oekraïne nu elke dag 100 tot 200 soldaten verliest, een hoger getal dat eerder aangegeven. Recent zei Oleksii Reznikov, de Oekraïense minister van Defensie, dat er elke dag zo’n 100 Oekraïense soldaten sterven. Hij telde daarbij nog eens 500 gewonden. Daartegenover staat wel dat ook de Russen erg grote verliezen zouden leiden.

De roep om meer steun, en om artillerie in het bijzonder, werd ook herhaald door de vicedirecteur van de militaire inlichtingendiensten van Oekraïne, Vadym Skibitsky. Hij zegt dat er nu een artillerie-oorlog aan de gang is. Zijn land is daarin volledig afhankelijk van het Westen. De verhoudingen zijn zeer nadelig voor Oekraïne. Voor elk stuk artillerie van Oekraïne, hebben de Russen er 10 tot 15, zo geeft hij aan.

De militaire inlichtingendienst van Oekraïne meent dat Rusland nog een jaar in het huidige tempo kan doorgaan zonder meer wapens te produceren of de bevolking te mobiliseren. Skibitsky sluit niet uit dat Rusland de oorlog een tijdlang zal bevriezen om het Westen ervan te overtuigen de sancties op te heffen. “Maar dan zullen ze er opnieuw mee beginnen – kijk maar naar de afgelopen acht jaar”, voegde hij eraan toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

16 gedachten over “Oekraïne heeft nood aan Westerse artillerie”

  1. Geen wapens leveren en dan sterven er ook geen burgers meer die denken dat ze het kunnen winnen van soldaten. Wel grappig dat de geallieerden nu wapens leveren aan nazi´s.

  2. Als men Oekraine wapens bezorgt die gewaagd zijn aan de Russische wapens, dan gaat men de facto de duur van de oorlog, de verwoesting en dodentol maximaliseren. En dit omdat Europa/het Westen een statement wil maken.

  3. Zelenski moet de handdoek in de ring gooien en zich overgeven. Nu staat de Oekrainse miljardair-dictator slechts tegenover een overmacht van artillerie. Maar wat als Poetin een, niet eens nucleaire, raketten regen over Oekraïne afvuurt. Ook zou het goed zijn als Von Der Leyen weg blijft uit haar ondemocratische, door applausmachines omgeven, spreekgestoelte in het EU halfrond.

Plaats een reactie

Delen