Rusland benoemt nieuw "staatshoofd" in Volksrepubliek Donetsk

Donetsk News Agency

Uncategorized

Rusland installeert nieuw bestuur in Volksrepubliek Donetsk

Carl Deconinck

In de betwiste Volksrepubliek Donetsk, in Oekraïne, komt er een nieuw politiek bestuur. De beslissing zou rechtstreeks komen vanuit het Kremlin.

Gisteren ontsloeg Denis Pushylin, de door Rusland aangeduide leider van de separatistische militanten in Donetsk, de regering van de Volksrepubliek. Aleksandr Yevgenievich Ananchenko is daardoor niet langer het staatshoofd van de omstreden republiek. Ook de rest van zijn regering mag beschikken. Ananchenko leidde de regering van Donetsk sinds 2018. Hij zou nu een jobaanbieding gekregen hebben in de “ontwikkeling van de publieke sector”.

Nieuwe bezettingsregering

Petro Andryushchenko, een hoge functionaris uit Marioepol, meldt dat er een nieuwe “bezettingsregering” is. Die zou nu onder de leiding komen van de Rus Vitaliy Khotsenko. De machtsoverdracht zou vanuit Moskou opgelegd zijn geweest. Lokale figuren zouden geen zeg in de zaak hebben gehad.

De Volksrepubliek Donetsk is een van Oekraïne afgescheurde staat die op 7 april 2014 is gevormd door pro-Russische separatisten. Dit gebeurde na de Oekraïense revolutie die plaatsvond toen de toenmalige president leek te willen breken met de EU en te kiezen voor Rusland. Als antwoord op die gebeurtenissen reageerde Rusland met militaire agressie en nam het de Krim in.

In de Oost-Oekraïense oblasten Donetsk en Loehansk escaleerden de pro-Russische protesten in een gewapend conflict. Rusland stuurde daarbij soldaten uit zonder insigne. Uiteindelijk riepen Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loegansk de onafhankelijkheid uit. De huidige oorlog in Oekraïne wordt mede gevoerd op basis van territoriale claims van beide omstreden republieken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen