Brits leger rekruteert in opvallende campagne met robots

Campagnefoto Brits leger

Uncategorized

Topman Brits leger waarschuwt eigen troepen en bondgenoten voor gewapende strijd met Rusland

Carl Deconinck

Generaal Sir Patrick Sanders, de stafchef van het Britse leger, bracht een sombere boodschap voor de troepen. Hij waarschuwde de soldaten dat ze zich klaar moeten maken om te vechten in Europa met Rusland.

De stafchef is nog maar sinds vorige week officieel begonnen met zijn job, na in februari van dit jaar aangesteld te zijn geweest. Zijn eerste boodschap voor de troepen was dan ook niet mis te verstaan. De Russische invasie in Oekraïne toont volgens Sanders de nood aan om “het Verenigd Koninkrijk te beschermen en om klaar te zijn om te vechten en oorlog op het land te winnen”. Hij voegde daarbij toe dat het leger en zijn bondgenoten capabel moeten zijn om Rusland te verslaan.

Generaal Sir Patrick Sanders merkte in de boodschap op dat hij de eerste chef van de Generale Staf was “sinds 1941 die het bevel over het leger op zich nam in de schaduw van een landoorlog in Europa waarbij een belangrijke continentale mogendheid betrokken was”. Hij stelde zich ook ten doel “de mobilisatie en modernisering van het leger te versnellen om de NAVO te versterken en Rusland de kans te ontnemen nog meer van Europa in te nemen… wij zijn de generatie die het leger moet voorbereiden om opnieuw in Europa te vechten.”

Andere tijden

De boodschap komt er nadat het Verenigd Koninkrijk jarenlang de middelen voor het leger heeft afgebouwd. Men voorzag een knip in het aantal soldaten en gaf jaar na jaar minder geld aan Defensie. Bij dat laatste kwam er pas recent een verandering. Sinds 2017 voorziet het Verenigd Koninkrijk weer meer financiën voor het leger. In november zei Brits premier Boris Johnson nog dat hij geloofde dat de tijd van tanks die door Europa rollen voorbij was. Johnson beweerde toen dat luchtgevechten en cyberoorlogen de oorlogen van de toekomst zouden bepalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Topman Brits leger waarschuwt eigen troepen en bondgenoten voor gewapende strijd met Rusland”

  1. Ach, wat jammer eventueel opnieuw te moeten vechten. Hadden we niet gehoopt dat onze Russische vrienden, stilletjes korter bij een democratisch Europa zouden komen ? De geschiedenis wordt 50 jaar terug gezet.

  2. Vechten hoezo? Dan hopen ze dat het bij een conventionele oorlog blijft. Of willen ze die loodzware last van Nagasaki afschudden, waar de Amerikanen een ander type atoombom uitprobeerden, en hopen ze dat de Russen ook iets gooien? Kaliningrad blokkeren, wat ze nu beginnen doen, is volgens mij ook een ‘no-go’ voor de Russen. Het scenario van Huntington voor een man-made apocalyps was anders eerder via een conflict met China.

Plaats een reactie

Delen