Foto: Belga

Uncategorized

Uw mening: Neen, de Vlaming is Congo niets verschuldigd

Wannes Neukermans

“Moet koning Filip zich in naam van alle Belgen excuseren voor het koloniale verleden en moeten daaraan herstelbetalingen gekoppeld worden?” Dat was de vraag die we vorige week stelden aan onze lezers, naar aanleiding van het bezoek van koning Filip aan Congo. Uiteindelijk betuigde hij er zijn diepste spijt, maar tot echte excuses kwam het (nog) niet. De bevoegde Commissie Congo in de Kamer moet daar eerst nog over beslissen. Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, het gaat hier louter om een lezersbevraging.

Bijna 90 procent van de respondenten vindt dat er geen excuses en geen herstelbetalingen moeten komen. “Waarom zouden de huidige Belgen, die hier niets mee te maken hebben, hun belastinggeld hieraan spenderen?”, oordeelt Paul C. “Het koningshuis treft schuld en daarvoor mogen ze met eigen middelen bijdragen.”

Deugpronken op kosten van belastingbetaler

Rudi V. wijst er ook op dat de huidige toestand van het Afrikaanse land mede veroorzaakt is door het wanbeheer sinds de onafhankelijkheid. “De Congolezen zijn vandaag de dag zelf schuldig aan slavernij. In de kobaltmijnen werken kinderen onder brutale omstandigheden.”

Elf procent vindt wel dat er excuses mogen komen. Herstelbetalingen vinden ze wel uit den boze: “Diegenen die grof geld verdiend hebben (Societé Générale, Umicore en een bepaalde Duitse familie uit Laken), mogen herstelbetalingen doen uit eigen naam, en eigen portefeuille”, reageert Ghislain B. “Maar dat die roofbaronnen nu willen deugpronken op kosten van de belastingbetaler is te zot voor woorden.” Slechts één procent van de respondenten vindt dat er wel herstelbetalingen moeten komen richting Congo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “Uw mening: Neen, de Vlaming is Congo niets verschuldigd”

  1. Ik heb bij Zuster Magdalena in de kleuterschool der 50-erjaren al meer dan genoeg zilverpapier gegeven voor de missionarissen die het aan de negerkes gaven in onze waan dat die dat opaten om witte tanden te behouden.

  2. Die neger uiterst rechts deels op de foto te zien heeft een sabel in de hand om daarmee een eventuele vijandige A-bom te doorprikken vooraleer ze kan ontploffen.

  3. Voor zover er nog een gemeenschappelijk belang erkend wordt, meen ik dat Congolezen en Belgen best diepgaand samenwerken aldaar zodat beide er beter van worden.

    Alleen de juiste ‘setting’ dient te worden gevonden.

  4. De Belgen (vooral Vlamongen) hebben daar scholen, gebouwd, hosptalen, wegen aangelegd, bruggen gebouwd… De Franstaligen bestuurden daar, die gingen niet in de brousse;
    Nu het hier zwart loopt van Congolezen, kunnen we hen eens vragen om hier op hun kosten wat scholen te bouwen en wat wegen te onderhouden, want als je een zwarte vrouw zit lopen is het met drie kinderen achter haar gat al telefonerend en kwakelend en een vierde op komst. Als wij zo een slavendrijvers zijn, waarom komen ze dan naar hier? Ja, om te herrie te schoppen. Ze zouden beter een voorbeeld nemen aan Asita Kanko, die heeft er harder moeten voor vechten voor haar rechten.

Plaats een reactie

Delen