In beeld: president van Zuid-Soedan houdt het niet droog wanneer volkslied weerklinkt

Screenshot Nexta TV

Uncategorized

Zeker 117 doden in Soedan bij etnisch geweld

Carl Deconinck

De VN maakte maandag bekent dat een reeks gevechten hebben geleid tot minstens 117 doden in Soedan. Meer dan 5.000 families zijn op de vlucht. Oorzaak van het geweld is een conflict tussen Arabische en Afrikaanse stammen.

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), maakte het nieuws maandag bekend. De lont aan het kruitvat werd aangestoken door een ruzie tussen een gsm-verkoper en zijn klant. Het geschil ontaardde al snel in een botsing tussen leden van twee gemeenschappen: een Arabische stam, de Rizeigat aan de ene kant en een etnisch-Afrikaanse stam aan de andere kant, de Gimir.

Dat zette een reeks van aanvallen en gewelddadige botsingen in gang. Gewapende mannen van Arabische Janjaweed-milities vielen daarbij ook een vluchtelingenkamp aan. In totaal zijn nu al zo’n 15 dorpen platgebrand. Het geweld neemt zo’n grote vormen aan dat het leger troepen moest sturen. Die lijken momenteel niet in staat om de situatie onder controle te krijgen. De meeste slachtoffers vielen bij de Gimir-stam. De VN spreekt in de laatste cijfers over 100 doden bij de Gimir en 25 aan Arabische zijde.

Zwak centraal gezag

Het gebied in Soedan is al langer gecontesteerd. Verschillende stammen vechten over controle over land en weilanden, en vooral waterputten. Vorige week publiceerde de de Internationale federatie voor de mensenrechten een rapport over het conflict. Er zou een klimaat van straffeloosheid leven in de regio. Die is voor een deel het gevolg van het zwakke centrale politieke gezag. In 2019 was er nog een staatsgreep in het land. In het gebied van het conflict zijn er zo’n 125.000 mensen op de vlucht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Zeker 117 doden in Soedan bij etnisch geweld”

  1. Volgens de woke deontologie is dit een “contradictio in terminis”, ttz gekleurde mensen kunnen niet de oorzaak zijn van geweld tegen elkaar. Dit is dus fake nieuws want bij deze moorden en plat branden van dorpen zijn geen blanken de oorzaak, de aanleiding, noch de schuldigen. Liesbeth, Erika en Anuna, ofwel dezelfde alter ego’s, zullen me voor één keer gelijk geven.

Plaats een reactie

Delen