Franse thaibokser stopt met vechten nadat tegenstander sterft in ring

Anthony Durand (Facebook)

Uncategorized

Franse thaibokser stopt met vechten nadat tegenstander sterft in ring

Carl Deconinck

Anthony Durand zet een punt achter zijn carrière in het thaiboksen nadat zijn tegenstander eerder deze maand kwam te overlijden na een harde knock-out. De Franse vechter geeft aan dat hij de gebeurtenis “niet meer uit zijn hoofd krijgt”.

Op 15 juli stond Anthony Durand tegenover Phanphet Phadungchai op het Muay Thai Fighter X event in Thailand. In de vijfde ronde deelde Durand een stevige elleboog uit en viel Phadungchai bewusteloos neer. Phadungchai werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht in Bangkok, waar dokters vaststelden dat hij een hersenbloeding had. Ze verklaarden hem hersendood.

Dokters hielden hem nog negen dagen in leven, maar op 15 juli overleed hij. Durand voelt zich deels schuldig voor het overlijden en kondigt zijn pensioen aan. In een Facebookpost motiveert hij zijn beslissing uitgebreid. Durand beseft dat hij niet verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd, maar kan zich niet meer neerleggen bij de risico’s.

“Misschien had hij voor dit gevecht al veel klappen gekregen. Misschien had de scheidsrechter hem tijdens dit gevecht meerdere keren moeten tellen”, schrijft Durand. “Als hij op zijn 25ste 80 keer heeft gevochten, komt dat misschien omdat hij te regelmatig bokste. Desalniettemin was ik degene die vijf ronden tegen hem vocht. Het waren mijn stoten die hij als laatste kreeg, dus ik voel natuurlijk een deel van de verantwoordelijkheid. Niemand kan dat gevoel van me afnemen.”

Financiële steun

Durand vertelt dat hij diep bedroeft is en zich daartegen niet kan verzetten. Hij verbindt zich ertoe om de moeder, echtgenote en dochter van Phadungchai financieel bij te staan tot ze zijn steun niet meer nodig hebben. Zijn 28ste gevecht wordt zo meteen zijn laatste. “Niet omdat ik de kracht niet heb, maar omdat ik overtuigingen heb en daar blijf ik bij.” Phadungchai won in 2019 zilver in de Southeast Asian Games. Hij beoefende de vechtsport al sinds zijn elfde levensjaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Franse thaibokser stopt met vechten nadat tegenstander sterft in ring”

  1. Wat een grenzenloze onzin is dat nu weer.
    Shakespeare schreef zijn meesterwerken in een totaal
    andere tijdsgeest. Het heeft geen zin van te gaan muggeziften
    in zijn werken en uiteindelijk de geest van zijn werken
    te willen aanpassen aan politiek correcte principes (die sowieso
    al belachelijk zijn) of erger nog….ze door de wokemangel te halen.
    Handen af van onze eeuwenoude cultuur!

Plaats een reactie

Delen