Iraanse vrouwenrechtenactivisten verzetten zich tegen verplicht dragen van hoofddoek

Illustratiebeeld Shutterstock

Exclusief voor abonnees

Iraanse vrouwen verzetten zich tegen verplichte hoofddoek: “Mensen willen vrijheid, geen geestelijke leider die beleid bepaalt”

Carl Deconinck

In Iran was het eerder deze week de nationale dag van de Hijab en Kuisheid. Het religieus regime in het land wil zo vrouwen verder aanmoedigen om zich te bedekken. Dat was niet naar de zin van heel wat vrouwen en zij voerden actie daartegen.

Sinds de Iraanse Revolutie in 1979, waarbij streng islamitische radicalen het roer in handen namen, zijn vrouwen en meisjes vanaf 9 jaar er verplicht om een hoofddoek te dragen. Verder moeten ze hun lichaam zo veel mogelijk verhullen in wijde kledij, vaak in het zwart. Op het niet volgen van de vestimentaire regels voor vrouwen staan strenge straffen. Bovendien treedt de overheid er steeds repressiever op wanneer vrouwen hiertegen protesteren. Sommigen krijgen celstraffen van tientallen jaren en ook zweepslagen. Bovendien is de huidige regering van Iraans president Ebrahim Raisi bezig om steeds striktere regels af te dwingen. Men wijst vrouwen ‘op hun plichten’ en kijkt veel meer toe op de naleving ervan. Het verzet lijkt echter alleen maar toe te nemen.

Op 12 juli is het namelijk de dag van de Hijab en Kuisheid in Iran en dan promoot de overheid het dragen van een hoofddoek. Op de staatstelevisie zond men een video uit van 13 vrouwen in groene hijabs en lange witte rokken die dansten op een verhaal dat citaten van de Koran bracht. Die citaten onderstreepten het belang van vrouwen die zich zedig moeten bedekken. Er kwam heel wat spot op die video.

(Lees verder onder de tweet.)

Verzet

Ondanks alles blijven vrouwen zich immers verzetten tegen die opgelegde repressie. Op sociale media deden er heel wat video’s de ronde van vrouwen die hun hoofddoek publiekelijk afnemen. Ze deden dat bovendien op een heel ostentatieve manier, sommige wanneer ze gebruik maakten van het openbaar vervoer, anderen in winkels. Er doen onder meer beelden de ronde van een vrouw die in protest haar hoofddoek afneemt op een drukke weg. Agenten willen haar arresteren, maar het publiek komt tussen om de vrouw te beschermen.

We namen contact op met Siavosh Rajizadeh, mensenrechtenactivist die ook betrokken is bij de Iraanse oppositie, van de NCRI. Hij wijst er op dat dit probleem nu al 4 decennia aansleept. Het regime verplichtte de hoofddoek van bij het begin van de revolutie. “Het eerste protest hiertegen kwam van islamitische vrouwen. Zij vonden de verplichting problematisch omdat een hoofddoek een keuze is en geen verplichting.” Maar de ayatollah drukte zijn wil door en legde het dragen van een hoofddoek op met dwang.

De reden volgens Rajizade is simpelweg omdat het “een fundamentalistisch regime is, waar de ideologie vrouwen doelbewust onderdrukt. Ze doen er alles aan om mannen en vrouwen te scheiden. Voetbalstadions zijn verboden voor vrouwen, gebouwen hebben andere ingangen volgens geslacht en ga zo maar door”. Het hoofd van zijn eigen organisatie, Maryam Rajavi, praktiserend moslim die zelf een hoofddoek draagt, noemde het verplichten van een hoofddoek discriminatie tegen vrouwen.

Eigen dynamiek

Op de vraag of de strengere houding van het regime iets heeft te maken met de slechte economische vooruitzichten, de moeilijke gesprekken over het nucleair akkoord of de recente moorden op topfiguren van de veiligheidsdiensten antwoord Rajizade ontkennend. Dit verhaal kent een eigen dynamiek, zo onderstreept hij. “Vorig jaar kwam er een nieuwe president, Ebrahim Raisi. Die was gekend omdat hij in 1988 de oppositie kon uitroeien. Ali Khamenei koos hem omdat hij de onderdrukking nog sterker zou kunnen handhaven.”

Rajizade zegt dat het regime al een hele tijd onder druk staat. “In 2018 bijvoorbeeld waren er 8 grote opstanden. Daarbij riep men op voor de dood van Khamenei, weg met het regime, weg met de sjah. De mensen willen vrijheid en geen geestelijke leider die het beleid bepaalt. De nieuwe president moest dit in de kiem smoren, maar dat lukt niet, het heeft een averechts effect.” Rajizade verwijst ook naar protesten die de kop opstaken na een instorting van een gebouw, en leraren en docenten die geregeld protesteren in verschillende steden. Oorspronkelijk omwille van de te lage lonen, maar nu is het veranderd in antiregimeprotest. Er is volgens hem een algemene ontevredenheid over het hele land. De misogynie in het beleid zou in dat licht vooral een middel zijn om bepaalde maatschappelijke krachten tegen te houden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/chargeren-tegen-teheran/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Iraanse vrouwen verzetten zich tegen verplichte hoofddoek: “Mensen willen vrijheid, geen geestelijke leider die beleid bepaalt””

  1. Voer bij ook ons een nationale dag van de kuisheid en voor mijn part ook van de ‘goedheid’ in en laat onze woke mannen/vrouwen/genderfluïden dansen onder hun regenboogtenten. Een sater kan ze begeleiden met panfluit maar voor de rest zal zijn saters genot vrij beperkt zijn.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen