Discussie over grootte van interregionale transfers: 1.259 of 2.911 euro per Vlaming

Volgens Barbara Pas worden een aantal zaken ten onrechte niet meegerekend in de transfers. Foto: Belga

Debat

Discussie over grootte van interregionale transfers: 1.259 of 2.911 euro per Vlaming

Wannes Neukermans

Het totaalbedrag aan interregionale transfers vanuit Vlaanderen richting Wallonië zijn gestegen tot een recordhoogte in absolute cijfers: in 2023 zou iedere Vlaming gemiddeld 1.259 euro naar Wallonië hebben ‘doorgestort’. In verhouding tot de economie weegt de financieringsstroom minder zwaar. Volgens Vlaams Belang-Kamerfractievoorzitter Barbara Pas is dat echter een onderschatting, omdat de gewone overheidsuitgaven en rentelasten niet worden meegerekend.

Een actualisering van de transfersstudie van professoren Willem Sas (KU Leuven/University of Stirling) en Tom Truyts (KU Leuven/UCLouvain Saint Louis Bruxelles) brengt per gewest alle “miljoenen micro-stroompjes tussen mensen” in beeld. Het gaat dan over uitkeringen voor werklozen, kinderbijslag, pensioenen, personenbelasting, btw, socialezekerheidsbijdragen…

Netto-bijdragers

In vergelijking met 2020 is de totaalsom aan transfers vanuit het Vlaams Gewest gestegen met 2,6 miljard euro, naar 8,5 miljard euro vorig jaar. Per hoofd van de bevolking gaat het over 1.259 euro. De studie verwacht dat de transfers vanuit Vlaanderen de komende jaren nog verder stijgen. Terwijl Vlaanderen en Brussel netto-bijdragers zijn, is het Waals Gewest de grote ontvanger. In 2023 ging het om meer dan 11 miljard euro, of 2.491 euro per Waalse inwoner.

8,5 miljard en tegen 2028 zelfs 8,8 miljard, volgens de vernieuwde studie. Veel geld en in absolute cijfers zelfs een record, hoewel het gewicht van de financieringsstroom ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) licht gedaald is. “Maar de resultaten van de studie zijn een grove onderschatting”, zegt Barbara Pas. De fractievoorzitter van Vlaams Belang in het federaal parlement zegt dat een aantal zaken niet worden meegerekend in de transfers, terwijl die wat haar betreft wel in de optelsom moeten worden opgenomen.

Rentelasten

“Ze kwamen aan een gemiddelde per Vlaming van 1.259 euro, maar zonder rekening te houden met andere uitgaven in de federale begroting, noch met de rentelasten die bij volledige autonomie onmiddellijk beschikbaar zouden komen voor het Vlaams beleid”, redeneert Pas. Zij vindt overigens een vergelijking per Vlaming; van pasgeboren tot hoogbejaard, onzinnig. “Men had in de studie beter gekeken naar zij die de transfers in de belastingen en de sociale premies betalen: de belastingbetalers. En dat cijfer bedraagt per werkende Vlaming 2.911 euro.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Discussie over grootte van interregionale transfers: 1.259 of 2.911 euro per Vlaming”

  1. Naast de inkomstenbelastingen betalen non-actieven ook een waaier van belastingen zoals btw op alles en nog wat, verkeersbelastingen allerhande, onroerende voorheffing, gemeentelijke en provinciale aanslagen, accijnzen op brandstof, milieutaksen enz…Sommige gepensioneerden houden netto nog de helft niet over van hun pensioen, na aftrek van alle lasten.

  2. Wij, Vlamingen en Belgen, betalen voor de tweetaligheid die Brussel niet correct toepast. Taalincivisme/racisme waaraan Vlaamse politici geen aandacht schenken en hun kiezers in de steek laten. Zie ’t Pallieterke 130624:”Dat in Vlaanderen zo goed als geen aandacht wordt besteed aan de taalwetgeving in Brussel, is meer dan nalatig” (sic). Met wat houden de Brusselse Vlaamse politici zich dan ledig als ze hun eigen kiezers verraden? Vlaams Brusselse politiekers meer nadelen dan voordelen. Nul meerwaarde zowel in de Brusselse- als Vlaamse regering.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen