Overbruggingsleningen Vlaamse overheid blijven in trek

Illustratie. Shutterstock

Uncategorized

Theo Francken: “Waarom het asielcrisisplan van Nicole de Moor een sof is”

Gastauteur

Theo Francken is N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie. In deze vrije tribune legt hij uit waarom het asielcrisisplan van kersvers staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) “een slag in het water” is. “Of het de acute crisis zal oplossen is hoogst twijfelachtig, structureel lost het alvast niets op”, oordeelt Francken.

Extra opvangplaatsen via lokale besturen: al geprobeerd door Sammy Mahdi, maar dat lukte niet wegens verzet van de burgemeesters, ook die van cd&v-signatuur. Er is gewoon geen draagvlak meer bij de lokale besturen voor nog meer asielopvang. We beheren nu al jaren de ene crisis na de andere. Basta cosi.

Extra asielopvangplaatsen voor de private partners: al geprobeerd, op de vorige oproep van Sammy Mahdi (najaar 2021) tekende niemand in. Daar zijn goede redenen voor: het stopzetten van de contracten met de private partners door de Vivaldi-regering en de annulatie van een grote aanbesteding voor bufferplaatsen in haar allerlaatste fase door Mahdi. Zo verspeelde de regering zelf alle goodwill van de privésector. De PS wil principieel gewoon geen private opvangpartners. Fedasil hanteert trouwens bedenkelijke technieken om private opvang te dwingen om hetzij te sluiten (Kalmthout), hetzij over te laten aan Fedasil (Spa sinds 4 juli). In Spa hangt Fedasil nog een dwangsom van meer dan 1 miljoen (!) euro boven het hoofd.

Opnieuw moet Defensie opdraven en nog maar eens 750 plaatsen voorzien. Waar? Dat horen we niet. Maar reken ook daar op fel lokaal protest én protest binnen Defensie zelf, want onze krijgsmacht heeft op dit moment belangrijkere dingen te doen: zichzelf herorganiseren en versterken in het licht van de toegenomen oorlogsdreiging vanuit Rusland.

Ontrading

Staatssecretaris De Moor weigert blijkbaar het woord ‘ontrading’ in de mond te nemen. Er komt daarentegen meer intense ‘preventie’, met focus op transitlanden binnen de EU. Ook dat ging Sammy Mahdi doen, hij startte enkele campagnes op. Totaal nutteloos want het resultaat is dat we nog nooit zoveel secundaire asielinstroom hebben van asielzoekers die eerder in andere EU-landen verbleven dan nu. Zero impact.

Ontrading is maar effectief als het 1) krachtig is en in de landen van herkomst en 2) ondersteund wordt met daden, namelijk een snelle weigering van opvang en asiel en een snelle terugkeer.

Er komt nog maar eens versterking van het CGVS, dat nu al een mega-organisatie is met meer dan 500 (!) personeelsleden. Het is meer, meer en meer, terwijl er niets gedaan wordt aan de instroom, en daar wringt het schoentje: België is – na Oostenrijk – het populairste asielbestemmingsland van de EU en we krijgen als lidstaat disproportioneel veel asielaanvragen, waaronder ook disproportioneel veel van asielzoekers waarvan de behandeling van het asielverzoek niet tot de verantwoordelijkheid van ons land behoort, maar van andere lidstaten.

Om die vele Dublin-gevallen (asylanten die al in andere Lidstaat een asielaanvraag lopen hebben) te counteren komt er een nieuw Dublincentrum voor 220 plaatsen in Zaventem. Nieuw is dit eigenlijk niet. Ik opende er tijdens de grote Europese asielcrisis ook eentje in Elsenborn, in the middle of nowhere. Het was geen succes. Het zat onmiddellijk vol en ik kreeg er amper naar die andere Europese landen teruggestuurd. De medewerking van de andere Lidstaten is 6 jaar later mogelijk nog slechter.

Slecht bestuur

Zo zal ook deze Staatssecretaris verder strompelen, van crisis naar crisis, met dit plan, dat een maat voor niks is. Geen ontrading, geen paradigmashift naar het externaliseren van de asielprocedure, enkel meer opvangplaatsen, meer personeel en meer geld.

Ter informatie, de Vivaldi-begroting zit al -20,7 MILJARD euro in het rood en het asielopvangbudget breekt met 680 miljoen voor 2022 elk record.

Slecht bestuur.

PS: Ondanks aandringen weigerde ze te antwoorden op mijn vraag hoeveel keer Fedasil nu al veroordeeld is door de arbeidsrechtbank voor het schenden van het internationaal humanitair recht. 2000 keer? 3000?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
4 gedachten over “Theo Francken: “Waarom het asielcrisisplan van Nicole de Moor een sof is””

 1. Theo Francken anno 2016:
  “IK, Theo Francken, de nobele staatssecretaris heb de grootste humanitaire crisis na WO2, OPGELOST, door Vlaanderen te overspoelen met vreemdelingen (daarna vielen er in Europa+10000 bloedige Europese slachtoffers waaronder kinderen door diezelfde vreemdelingen)

  Theo Francken anno 2022:
  “IK, Theo Francken, de artist formally known as staatssecretaris verklaar dat 6 jaar later er blijkbaar nog steeds crisissen zijn, maar nu ik geen dopamine krijg van Vlaanderen te ontmantelen wil ik nog eens significant zijn, en duiden waar Vlaanderen zich niet wil laten ontmantelen

  Gideon Van Meieren 2de kamer NL anno 2022:

  “We moeten het laatste decennium in angst leven en onszelf haten en geloven dat we verantwoordelijkheid moeten dragen voor de gefabriceerde crisissen die de overheid gebruikt om steeds meer macht en controle te verwerven… ”

  Wie denk je dat ze geloven Theo? We kunnen allemaal Nederlands verstaan en de mensen kijken ook over de grens en zien dat jullie fake centrum en linkse coalities overal in Europa bezig zijn met de vervanging van het Europese volk.

 2. “Wie zich voor de eerste keer aanmeldt, krijgt systematisch geen opvang. Wie dat twee dagen later opnieuw doet – mét een veroordeling door de rechtbank op zak – krijgt die wel. Op dat moment heeft Fedasil op die manier twee of drie dagen tijd gewonnen, wat wat meer flexibiliteit toelaat.”
  Wat kost zo’n rechtszaak? Niet goedkoper om die mensen 2 dagen op hotel te zetten?

 3. zo lang het volk niet rebelleert en al die asiezoekers buiten onze grenzen en woningen stampt,fysiek buiten stampt zal er niets veranderen maar dan moeten we ons aan een burgeroorlogje verwachten,die nieuwkomers zullen hun luilekkerleventje niet gemakkelijk opgeven,ze mogen stelen en moorden ,niemand legt hen iets in de weg,het zijn immers potentiele kiezers voor de vivaldidioten

Plaats een reactie

Delen