Uncategorized

Pieter Van Berkel: “De energiecrisis is het gevolg van groene en links-liberale blunders”

Pieter Van Berkel

De stroomprijzen breken dezer dagen zowat alle records en bereiken in zomertijd (!) het tienvoudige van een jaar geleden. Die situatie wordt voor veel mensen en bedrijven simpelweg onhoudbaar. Het valt af te wachten of de aangekondigde maatregelen van het overlegcomité en de geplande maatregelen op EU-niveau veel zoden aan de dijk zullen zetten.

De Amerikaanse satirische tekenfilmreeks South Park kent een personage genaamd Captain Hindsight (Kapitein Achteraf Bekeken), een superheld die pas na rampen (en vele doden) opduikt om anderen de les te lezen over maatregelen die getroffen hadden kunnen worden om de ramp te voorkomen. De Libanees-Amerikaanse schrijver Nassim Nicholas Taleb spreekt van ‘zwarte zwanen’, (economische) gebeurtenissen die niemand had kunnen zien aankomen.

De huidige energiecrisis is geen ‘zwarte zwaan’. Men is evenmin een ‘Captain Hindsight’ als men op de vele links-liberale en groene blunders wijst die ons in deze benarde situatie hebben gebracht.

Grenzeloze naïviteit

Dat de crisis veel te maken heeft met de oorlog in Oekraïne klopt natuurlijk. De stijgende prijzen zijn in niet onbelangrijke mate te wijten aan het feit dat Poetin na zijn expansionistisch avontuur de knip zette in het Russische gas voor Duitsland. Tegelijkertijd kopen Europese regeringen in allerijl massaal elders gas op om koortsachtig hun reserves voor de winter (detail: de Belgische zijn slechts goed voor acht dagen) aan te vullen. Dit alles duwt op zijn beurt de prijzen in de Europese markt omhoog.

Tot dusver de elementen waar men misschien minder vat op had, maar toch was deze situatie perfect te voorkomen. Het juiste woord voor de grenzeloze naïviteit die de Europese beleidsmakers aan de dag hebben gelegd, door uit blind dogmatisme elke vorm van energieonafhankelijkheid te fnuiken en voor gas afhankelijk te worden van een agressief, autoritair en vijandig regime (en zo de oorlogskas van dat regime hielpen vullen), moet nog uitgevonden worden.

Er werd daarvoor immers ruimschoots van tevoren gewaarschuwd. “Duitsland zal volledig afhankelijk worden van Russische energie als het niet onmiddellijk van koers verandert”, klonk het nog in 2018. Aan het woord was niemand minder dan (de in Europa erg onpopulaire) Donald Trump. Het zal aan de boodschapper gelegen hebben, want de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken lachte de ‘Grote Boze Cheeto’ in zijn gezicht uit. Het lachen zal hem ondertussen vergaan zijn.

Kernuitstap

Ook de Belgische beleidsmakers gaan niet vrijuit. Wie nu zoals de groenen van Tinne “Kernenergie zal overbodig zijn tegen 2025” Van der Straeten het liefst van al uiteindelijk toch nog altijd zou willen doorzetten met de kernuitstap, is crimineel onverantwoordelijk. Ook de liberalen, die bijna evenveel bochten over de kernuitstap hebben gemaakt als dat zij graaiers in hun midden tellen, hebben boter op hoofd.

Stel je immers voor dat de oorlog in Oekraïne enkele jaren later was losgebarsten, als de kernuitstap reeds voltooid was en men in nog grotere mate afhankelijk was van gascentrales? Men hoeft er geen tekening bij te maken.

Uiteindelijk is het hun roekeloze kortzichtigheid die ons in deze situatie heeft gebracht, maar de Belgische en Europese politieke elite zal de huidige crisis afdoen als een soort natuurfenomeen, of de verantwoordelijkheid onvermijdelijk afwentelen op de consument en de burger. “Onze zakken zijn niet oneindig diep”, zei onze premier daarover, al zijn de grijpgrage vingers van de overheid natuurlijk wel oneindig lang.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “Pieter Van Berkel: “De energiecrisis is het gevolg van groene en links-liberale blunders””

  1. Verhofstadt en company, Vande Lanotte incluis, verkochten onze eigen energievoorziening aan de fransen om zijn eigen Europese carrière uit te bouwen met een goed betaald zitje in de bestuursraad van de Franse holding en nu worden al de winsten naar Parijs versast.
    Dat kost ons landje miljarden Euro’s.
    Als een CEO van gelijk welk bedrijf zulke blunders maakt wordt die op staande voet ontslagen en verantwoordelijk geacht voor het exorbitante verlies. Zo iemand hoort in de gevangenis!
    Blijkbaar kunnen politici zich alles permitteren in dit snertlandje.
    Bestaat er geen mogelijkheid om dat soort ter verantwoording te roepen en passend te bestraffen?

  2. De schuldige van dit debacle zwemt in het geld en verkoopt mooie praatjes in het Europese parlement!Onze linkse MSM en VRT/VTM zijn opvallend mild voor de politiek en stappen mee in de leugens die door de hoofdrolspelers worden verkondigd.Als het over Trump gaat weten ze zelfs te vertellen welke kleur van sokken hij droeg tijdens de inval door het FBI in Florida.Trouwens daar schrijven ze aan de lopende band ook leugens over.

  3. “… de Belgische en Europese politieke elite zal de huidige crisis afdoen als een soort natuurfenomeen …”. Een fenomeen dus waar de mens geen vat op heeft, heel anders dan de angstdroom van klimaatonheilsprofeten die de natuur als door de mens beheersbaar beschouwen. De elite vreet uit twee ruiven naargelang het haar uitkomt.

  4. Dat de waanzinnige energieprijzeniets te maken hebben met de Oekraïne is gewoon een frappante Leugen.
    De globalist en en groen-links misbruiken dit om de vernietiging van Europa goed te praten.
    Ik ben enorm teleurgesteld in palnws/Pallieterke dat ze zo maar dit verhaal ondersteunen.

  5. wat ik graag zou weten : wat gebeurt er met al de energie die via zonnepanelen van de burgers ( mee betaald via subsidies voor de plaatsing ) terug op het net gestoken wordt. Is dit een gratis cadeau aan Suez, die deze energie nu aan zeer hoge electricteitsprijzen kan verkopen ? idem dito voor de windmolens, betaald door de belastingbetaler ? Wie ontvangt dit groene geschenk ?
    dat de terugdraaiende meter eruit moest is nogal wiedes. Bij terugname van die energie bv. in de winter, werden daar geen BTW, taksen of accijnzen op betaald. Dus die moest zeker weg.
    dat zou ik graag eens uitgebreid lezen in jullie blad. Groeten.

  6. Sancties opleggen aan iemand met als enige return een vernietiging van de eigen industrie te weeg te brengen (onder het mom van ‘waarden’) is een MISDAAD.

    En nu wat prutsen met ex-post-maatregeltjes.
    Zielige stommekloten.

Plaats een reactie

Delen