Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Directeur Poolse centrale bank: “Berlijn wil een Duits-Europees rijk stichten”

Simon Segers

Adam Glapiński, de directeur van de Poolse centrale bank, gelooft dat Berlijn en Brussel het op Polen gemunt hebben. Hij beschuldigt in de eerste plaats zijn landgenoot Donald Tusk van ondermijning van de conservatieve Poolse regering.

Het gaat niet goed met de Poolse economie. Het landt lijdt onder zware inflatie en de nationale munteenheid verliest al ruim drie jaar aan waarde. Glapiński ziet echter voornamelijk dreiging vanuit Brussel en Berlijn. Dat vertelde hij in een interview met het rechtse blad Gazeta Polska. De directeur gelooft dat Duitsland het voorzien heeft op Pools grondgebied dat voor het einde van de Tweede Wereldoorlog nog deel uitmaakte van het land. “Duitsland streeft naar een zekere vorm van herstel van hun vroegere gebieden, die zich nu binnen de grenzen van Polen bevinden, en de onderwerping van de landen tussen Duitsland en Rusland”, aldus Glapiński.

Donald Tusk

Hij gelooft dat deze ambities doorgedrukt worden door Donald Tusk, leider van de liberale partij Burgerplatform, voormalig Pools premier en ex-voorzitter van de Europese Raad. “Al een jaar wordt gezegd dat Brussel aan Tusk de taak heeft opgelegd om de bestaande regering van Polen omver te werpen en ons land op koers richting de eurozone te zetten”, vervolgde Glapiński. “Als deze taken zijn volbracht, moet Tusk terugkeren naar Brussel, hoofd van de Europese Commissie worden en zich in versneld tempo inspannen voor de uitbouw van een Europese staat.” Hij gelooft ook dat Berlijn plot om Europa om te vormen tot een Duits rijk.

Europees Herstelfonds

De directeur beweert verder dat de Europese Commissie de conservatieve, Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid tegenwerkt. Hij argumenteert dat dit de reden is dat het land voorlopig 35 miljard euro aan post-COVID leningen en subsidies van het Europees Herstelfond misloopt. Brussel vindt dat Polen niet voldaan heeft aan de “mijlpalen” van de EU bij het terugdraaien van veranderingen in het rechtssysteem. Deze zijn in strijd met de EU-regels door de rechtbanken onder strengere politieke controle te brengen. “De Europese Unie wil dit geld aan de volgende regering geven”, besloot Glapiński.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “Directeur Poolse centrale bank: “Berlijn wil een Duits-Europees rijk stichten””

  1. Inderdaad, er is daar corruptie op hoog niveau, ze zijn niet voor de bevolking, we ondergaan de inflatie van die dramatische euromunt, ze willen 1 macht structuur,, het kost ons veel geld, EU is opgericht om verdeeldheid, armoede en wanhoop te zaaien, ze hebben nuttige idioten aangesteld om 1 federale staat te maken, was opgericht om zogezegd handel te faciliteren en handelsverdragen op te bouwen d.i. flauwe kul, ze willen de natiestaten verzwakken, door instroom van migratie EU is gewoon een mondiale regering, met een planetaire markt.

  2. Wat kan je verwachten van een instelling waar iedereen zijn nietsnutten en kemelschieters naar toe stuurt om zogezegd de boel te leiden. Denk maar aan Ursula en ons Michelleke (twee zelfs) en de rode Hollandse houtbewerker Franske en al de rest. De Gentse superkampioen kemelschieter en schuldenmaker mogen zeker niet vergeten

  3. Is er iemand al naar Polen geweest om Kerstmis te vieren? Polen is mooie natie, met ongelooflijk erfgoed, soevereiniteit en nationale trots. Ze houden van traditionele folk zoals ’t smidje van Laïs bvb. In zekere zin zijn ze net zoals wij. Brussel is onze reputatie als Vlamingen aan het schaden.

  4. dit zijn de voedingsbodems om te revolteren,nog meer ursula,guytje en schele michel en de boel zal ontploffen.Fransken zal het lot van Pim Fortuyn ondergaan,jammer voor Pim,well done voor fransken.

  5. Een groot deel van wat nu Ukraine is, behoort Polen. Dat de Oder-Neisse niet de échte Duits-Poolse grens is weten we ook. Is er een herstel mogelijk? is dat herstel gewenst ? In elk geval laat het zónder een druppel bloedvergieten zijn, evengoed als het besef dat de Nederlanden van Sint Kwinten tot Dieppe (le profond) gaan. Laat het hystorisch bewustwordingsproces echter vreedzaam verlopen.

Plaats een reactie

Delen