Geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië laait opnieuw op in Nagorno-Karabach

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië laait opnieuw op in Nagorno-Karabach

Sonja Dahlmans

Woensdagochtend is het geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië in het betwiste gebied Artsakh (Nagorno-Karabach) opnieuw opgelaaid. Hierbij vielen aan Armeense kant minstens twee doden, aan Azerbeidzjaanse kant één. Er zouden ook 14 Armenen gewond zijn geraakt. Volgens een officiële verklaring van de autonome regering van Artsakh, waar hoofdzakelijk Armeense christenen wonen, zouden bij de aanval mortieren gebruikt zijn. Azerbeidzjaanse media melden zelfs een drone-aanval. De Russische vredestroepen die in het gebied aanwezig zijn, hullen zich vooralsnog in stilzwijgen. Azerbeidzjan zelf spreekt van een antiterreuroperatie onder de naam ‘vergelding.’

https://redactie.palnws.be/2022/08/vic-gerami-armeens-amerikaanse-journalist/

De autoriteiten in Artsakh hebben aangekondigd om een deel van het leger te mobiliseren vanwege de aanhoudende spanningen. Azerbeidzjan zou woensdagochtend het staakt-het-vurenakkoord uit 2020 nogmaals hebben geschonden door het gebruik van granaatwerpers in Artsakh, een autonoom bestuursgebied in het huidige Azerbeidzjan. De regio wordt met name door Armeense christenen bewoond in het verder overwegend islamitische Azerbeidzjan.

In een interview met weekblad ’t Pallieterke bepleit documentairemaker en Amerikaans-Armeens journalist Vic Gerami de erkenning van Artsakh door de internationale gemeenschap om verder bloedvergieten te voorkomen. De Armeense bevolking noemt het gebied van oudsher Artsakh. Sinds de Sovjettijd wordt het ook wel Nagorno-Karabach genoemd.

Russische vredestroepen

Maandagavond liet het leger van Artsakh reeds weten dat Azerbeidzjaanse strijdkrachten de grens in het noorden en noordwesten van de autonome provincie probeerden over te steken. Eén soldaat zou hierbij gewond zijn geraakt. Dat werd bevestigd door de Russische vredestroepen.

Ook de Europese Unie (EU) is bezorgd over het escalerende geweld. Onlangs nog sloot ze een gasdeal met Azerbeidzjan vanwege het ontstane tekort door de sancties tegen Rusland.

Het is nog niet duidelijk hoe het mogelijk is dat er in een zogenaamde ‘no-flyzone’, zoals in november 2020 afgesproken tussen de Russische vredesmacht en de strijdende partijen, drones gebruikt kunnen worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië laait opnieuw op in Nagorno-Karabach”

  1. “Het is nog niet duidelijk hoe het mogelijk is dat er in een zogenaamde ‘no-flyzone’, zoals in november 2020 afgesproken tussen de Russische vredesmacht en de strijdende partijen, drones gebruikt kunnen worden.”
    Specificaties verdrag kunnen dat toestaan / niet expliciet vermelden , …
    “Russische vredestroepen” dat moet het toppunt van cynisme zijn

Plaats een reactie

Delen