Hoofd Nederlandse immigratiedienst wil asielzoekers het voordeel van de twijfel geven: "Als ze het echt meent is het gewoon heel dom"

Shutterstock

Uncategorized

Hoofd Nederlandse immigratiedienst wil asielzoekers voordeel van twijfel geven: “Als ze het echt meent, is het gewoon heel dom”

Carl Deconinck

Rhodia Maas, de nieuwe directeur-generaal van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), heeft een interview gegeven aan de krant Trouw, dat heel wat stof doet opwaaien. Ze wil asielzoekers vaker het voordeel van de twijfel geven bij moeilijke beslissingen.

Rhodia Maas is nog maar enkele maanden in functie als directeur-generaal van de IND. Daarbij laat ze al meteen weten dat de politiek niet alle problemen kan oplossen. Ze vertelt: “Ik denk dat we te lang gezegd hebben: ‘O, de politiek wil dat? Dan gaan wij het oplossen. Dat is die hands-on mentaliteit. Maar op een gegeven moment kom je tot de conclusie dat je niet alles kan oplossen. Of misschien wel. Maar dan niet nú.

Nederland kampt momenteel met een grote instroom van asielzoekers en kan die niet goed verwerken. Ook de verantwoordelijke dienst, de IND dus, zit met problemen. Op 1 juli wachtte een derde van de asielzoekers langer dan de wettelijke termijn van zes maanden op een oordeel. Bij het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel kozen mensen er afgelopen weken voor in het gras te slapen, onder meer omdat zij bang zijn dat hun asielaanvraag vergeten wordt.

De diensten zijn niet in staat asielzoekers goed uit te leggen wat er gaat gebeuren, zegt Maas. Vooral bij de identificatie bij de afdeling vreemdelingenpolitie die de identificatie moet controleren en nagaan of er geen mensenhandel speelt loopt het stroef. Daarom vraagt men zich af of asielaanvragen niet gewoon simpeler moeten. En bij moeilijke gevallen wil ze asielzoekers het voordeel van de twijfel geven. “Op basis van minder informatie. We kunnen niet gaan sjoemelen in het proces, natuurlijk niet. Maar dit gesprek moeten we met elkaar voeren.”

Weinig enthousiasme

Er komt veel kritiek op het idee van Maas. Geert Wilders liet via Twitter al weten dat ze haar op staande voet moeten ontslaan en de grenzen dicht moeten. De weblog GeenStijl stelt dan weer vast dat elk probleem rond migratie een gelijkaardige politieke oplossing krijgt. “De vergelijking met dweilen met de kraan open is inmiddels al te vaak gemaakt, maar zolang een rem op de instroom een politiek taboe lijkt, zal deze beeldspraak nog vaak voorbij komen. De asielcrisis duurt nu al maanden, mogelijk jaren (en voelt als eeuwen, red.), maar met dit beleid is het einde nog lang niet in zicht.” 

Erg lastig

Nederlands migratie-expert Jan van de Beek erkent dat het een moeilijke problematiek is. “Het is nu eenmaal erg lastig om asielverhalen te controleren. “Reeds in 1992 schreef het tijdschrift Justitiële verkenningen over hoe asielzoekers steeds hetzelfde soort verhaal vertelden. Men ervaarde toen al dat het recht op asiel vaak zeer moeilijk vast te stellen is. Het is sindsdien alleen maar ingewikkelder geworden. Hoe controleer je bijvoorbeeld of iemand homo is? Of bekeerd tot het Christendom? Het is staande praktijk dat asielzoekers daarbij nu al het voordeel van de twijfel krijgen. Als je een beetje slim bent, kan je daar misbruik van maken.”

Volgens van de Beek werkt de Nederlandse overheid via ambtenaren en juridische betwistingen, maar zou men beter meer inzetten op meer objectiveerbare criteria. “Het is namelijk erg logisch dat arme mensen naar een rijk land willen. Heel wat mensen willen weg uit hun eigen land, daar wijzen enorm veel onderzoeken op. Van Pew en Gallop tot de Africa barometer. Het gaat hier over honderden miljoenen mensen.”

Grootschalig misbruik

De Nederlandse overheid erkende zelf reeds in een antwoord aan de Kamer dat er sprake is van “grootschalig misbruik” en oneigenlijk asiel, iets waar vooral mensensmokkelaars aan verdienen. Maar ook arbeidsmigratie kent problemen. “Zelfs waar er meer objectiveerbare criteria zijn, zoals eisen rond het inkomen en diploma’s zien we bedrog, zoals bijvoorbeeld bij Chinese koks, die bepaalde kwalificaties niet bleken te hebben en waar misbruik van hun rechten werd gemaakt. Bij asiel is het nog meer uitnodigend, want veel mensen zijn bij voorbaat kansloos maar willen wel komen. Dat lokt misbruik uit. Het is wel heel moeilijk om te weten hoeveel misbruik er precies is. Dat moet nog uitgezocht worden.”

De uitspraken van Maas overtuigen van de Beek dan ook niet. “Het is moeilijk na te gaan wat ze precies wil. Misschien is het een politiek signaal of een truc dat ze meer middelen wil, dat ze een schokeffect wil creëren. Maar als ze het echt meent is het gewoon heel dom. Mensensmokkelaars en aspirant-migranten vangen zo’n dingen op. Er bestaan nu al brochures van mensensmokkelaars die Nederland aanprijzen, dat je hier een sociale woning krijgt, en een uitkering. Ze vinden het hier fantastisch, en ik kan ze alleen maar gelijk geven. Dus op die manier zorgt Maas ervoor dat ze alleen maar meer werk zal krijgen in plaats van minder.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Hoofd Nederlandse immigratiedienst wil asielzoekers voordeel van twijfel geven: “Als ze het echt meent, is het gewoon heel dom””

  1. Politiekers uit de huidige regeringen van de landen rondom en in België (groen, blauw en rood) zorgen voor een versnelling van de ondergang van Europa. Te laat met de zoektocht naar een andere planeet…

  2. Er word , ook vanuit de officiële instanties , constant op gewezen dat de “asilbetruger ” op alle mogelijke manieren , dikwijls met ingestudeerde poco verhaaltjes , de asieldiensten beliegen . Dus dan nog het voordeel van de twijfel geven in plaats van extra kritisch te zijn , is niet dom maar misdadig .

  3. De buitengrenzen van Europa zijn een gatenkaas.Frontex is een lachertje en zolang landen zoals Nederland, België,Duitsland….gul blijven op financieel en sociaal gebied zal het hier inderdaad dweilen met de kraan open blijven!Wanneer gaan groene,rode,katholieke en links liberale politici en instanties eindelijk eens beseffen dat vol wil zeggen dat er geen plaats meer is!Een zeer groot percentage van deze asielzoekers liegen erop los en gebruiken allerlei voorwensels!Gezinshereniging is nog zo’n miskleun!Dat men eindelijk definitief de NGO schepen aan de ketting legt en het vervolgen van de bemanningen en hun geldschieters(Soros…)!Het Dublin akkoord blijft dode letter en de gedwongen uitwijzingen zijn een lachertje.Dat men ook eens begint zoals oa. in Denemarken met het afnemen van waardevolle zaken.Deze worden aangewend als onderpand.Europa laat zich chanteren door Turkije en Erdogan krijgt miljarden€! Hongarije wordt verketterd vanwege zijn hekken en kordate aanpak,maar dit is de enigste oplossing! Merkel,die in 2015 de aanzet gaf voor deze never ending story geniet nu rijkelijk van een goede oude dag!Trouwens voor de huidige Europese energieproblemen is haar aandeel enorm!

Plaats een reactie

Delen