Eén van de bewuste memes (Bron: Twitter)

Cultuuroorlog

Onderzoek geopend naar Leuvens café dat “racistische memes” toont op schermen: “Humor is vandaag de dag uit den boze”

Redactie PAL

De politie heeft een onderzoek geopend naar het Leuvense café Picasso omdat op beeldschermen van de zaak “racistische, homofobe en extreemrechtse memes” getoond werden. Dat brengt Het Nieuwsblad. Volgens de uitbaters was het echter niet de bedoeling om te choqueren.

Café Picasso op het Ladeuzeplein in Leuven is in het oog van de storm terecht gekomen nadat foto’s werden genomen van memes op schermen die in de zaak hangen. Die foto’s werden gemaakt door leden van PVDA Leuven die daar toevallig iets waren gaan drinken. “We vielen bijna van onze stoel”, getuigt Toon Melis van PVDA Leuven. “Op de buitenschermen passeerden racistische, homofobe en extreemrechtse memes met teksten zoals ‘Liever koeien in de wei dan nog een asielzoeker erbij’ en ‘My generation had wonderwoman, yours has, Wonder if it’s a woman’.” Volgens Melis is het volstrekt onbegrijpelijk dat zo’n dingen gezegd zouden worden. “Waar kwetsende, denigrerende, mensonterende uitspraken en foto’s getoond worden, stopt de vrije mening”, stelt hij.

Ook Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) is niet te spreken over de beelden. Hij lichtte dan ook de politie in om een onderzoek naar de feiten te voeren. “Dit zijn wansmakelijke, racistische en discriminerende boodschappen die uiteraard niet aanvaardbaar zijn”, aldus Ridouani. “Er is een proces-verbaal opgesteld en de politie onderzoekt het.” Volgens de burgemeester ging de politie ook ter plaatse kijken, maar waren de schermen toen al uitgeschakeld.

“Humor bestaat niet meer”

Harry Roekeloos van bar Picasso begrijpt naar eigen zeggen niet waarom er zoveel commotie is rond de memes. “We plaatsen memes op de schermen als afwisseling voor de saaiere reclame, om de klanten geïnteresseerd te houden. Die memes maak ik niet zelf, ik haal ze allemaal van Facebook. Ik geef toe dat ze soms op het randje zijn. Maar we lachen met iedereen en alleman, écht niet alleen met allochtonen of LGBTQIA+.”, verklaart hij.

Volgens Roekeloos is het dan ook duidelijk dat humor vandaag de dag uit den boze is.  “Alle humor is altijd ten koste van iets of iemand. Stand-up comedy is daar het toonvoorbeeld van en mag wel. Maar dit kan blijkbaar niet”, klinkt het. “Het is de allereerste keer dat we commentaar krijgen op dergelijke memes, de meeste mensen lachen ermee.” Dat wordt ook bevestigd door de politie, die aangeeft nog nooit eerder een klacht ontvangen te hebben over de memes.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Onderzoek geopend naar Leuvens café dat “racistische memes” toont op schermen: “Humor is vandaag de dag uit den boze””

  1. Een klacht van PVDA? Dit zegt genoeg. Voeg dit bij een – uiteraard – verontwaardigde – burgemeester van allochtone afkomst en je hebt de goede mix van woke galspuwerij (de beste mix krijg je met een scheutje groen op een bedje van geel en blauw).
    Lachen verboden: God kan niet lachen (Umberto Eco, ‘De naam van de roos’) en Allah met zijn profeet nog minder, waar haalt de mens dus het lef vandaan om te lachen? Een jaarkalender met woke moppen is aan te bevelen: een effectief middel tegen constipatie.

  2. koran 2/24. “, indien gij het niet kunt doen – en gij zult het nimmer kunnen doen – wacht u
    dan voor het Vuur, dat voor de ongelovigen is bereid, welks brandstof mensen en stenen
    zijn.” Dus de koran roept op om mensen te vermoorden zoals de 4000 slachtoffers te New York in 2001 en de burgemeester van Leuven zegt niets dan, hypocriet.

  3. 🤣🤣🤣Ik zou eens willen zien dat die linkse woke kakkers in een ‘stamcafé’ hun evangelie komen verkondigen, LOL, echt, ik zou het willen meemaken, ik zou zeggen, ik kijk er naar uit, op deze ontmoeting.

  4. Die Amadees MelIs waant zich rechter vermits enkel de rechter iets kan kwalificeren als vermeend “racistisch” , zelfs de procureur kan terzake enkel maar zijn eigen opinie uiten, waarover de rechter oordeel kan vellen.

Plaats een reactie

Delen