Theo Francken (Belga)

Theo Francken (Belga)

Uncategorized

Theo Francken: “Wie stopt Teheran’s afpersingspolitiek?”

Gastauteur

Theo Francken is Kamerlid en voormalig staatssecretaris van de N-VA. In deze vrije tribune staat hij stil bij de recente gevangenname van een Zweeds staatsburger in Iran. Volgens Francken gaat ook de Belgische regering, die recent een gevangenenruil met Iran onderhandelde, niet vrijuit.

Zoals te verwachten was gaat de Islamitische Republiek van Iran verder met haar afpersingspolitiek.

Afgelopen weekend namen de moellahs een Zweed gevangen op verdenking van spionage. De man heeft evenveel te maken met spionage als u of ik.

Het gaat enkel en alleen om ‘leverage’ om hun eigen staatsterrorist vrij te krijgen. De Zweedse rechtbank veroordeelde twee weken geleden de Iraanse staatsterrorist Hamid Nouri tot levenslang. Hij was betrokken bij de massamoord op politieke gevangenen in Iran in 1988 waar ook de huidige President van Iran, Raisi aan deelnam. Het leverde Raisi de bijnaam, ‘de slachter van Teheran’ op.

Belgische regering gaat niet vrijuit

Dit verhaal is gelijkaardig aan het verhaal van Assadollah Asadi en de op valse verdenking van spionage opgepakte Belg Olivier Vandecasteele.

Ons land sloot als eerste Westers land een schandelijke maar heel officiële deal met Iran om gevangenen te kunnen ruilen. Al begrijp ik het moreel dilemma – ik schreef er een stuk over – ik ben 100 procent tegen deze collaboratiedeal met een dergelijke regime van staatsterroristen. Het maakt hen enkel sterker en stoutmoediger.

Zoals voorspeld gaan ze nu zéker verder op hun drieste elan. De Belgische regering gaat dus niet vrijuit. Helemaal niet zelfs.

Juridisch gevecht

De deal is – na wekenlange onrust en tumult – gestemd in de Kamer, maar wordt juridisch aangevochten. Een eerste succes werd behaald. Assadi mag niet geruild worden tot er voor de rechtbank vanuit de regering meer duidelijkheid komt. Die zou er eind september komen. Benieuwd hoe dat gaat aflopen.

Wat moet het Westen dan wél doen tegen een dergelijke chantagepolitiek?

Doe wat er gebeurde na de Mykonosmoorden op Duitse staatsburgers in de jaren ‘90. Na het bewijs dat Iran hier achter zat, riepen alle EU Lidstaten hun ambassadeurs terug uit Teheran. Gedurende vele jaren gebeurde er geen enkele ontvoering of kidknapping van Europeanen meer. Met onze huidige zwakke leiders kunnen we hier nu maar van dromen.

Tot slot nog twee bedenkingen:

1/ Ik herhaal mijn boodschap aan alle Belgen en Europeanen die het goed idee vinden om ondanks negatief reisadvies naar Iran te reizen:

BLIJF WEG UIT IRAN!

REIS NIET NAAR IRAN!

Ik weet dat het in deze tijden allemaal niet veel meer uitmaakt, maar eigen verantwoordelijkheid bestaat.

2/ Als het effectief zo is dat de schandelijke Irandeal er kwam “op aangeven van de Staatsveiligheid” dan moet dit tot op het bot onderzocht worden. Wie schreef dat advies? Wat stond daar exact in? Op basis van welke elementen?

Wat een vreselijke inschattingsfout.

PS: Vergeet ook niet dat met professor Djalali de Ayatollahs al jaren een Zweeds staatsburger gevangen houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
1 gedachte over “Theo Francken: “Wie stopt Teheran’s afpersingspolitiek?””

  1. Inderdaad , alle ambassades sluiten , geen handel meer drijven met Iran , en vooral geen techniekers en ander bekwaam personeel nog naar ginder sturen . En wie wel gaat verwittigen : trek je plan als het fout loopt . En het iraanse ambassadepersoneel hier gijzelen en in de bak steken totdat de vermeende spion teug hier is . Dan is hij ginder toch weg , en als het echt om spionage gaat is hun doel dan toch bereikt .

Plaats een reactie

Delen