Von der Leyen kondigt "noodinterventie" en "structurele hervorming van elektriciteitsmarkt" aan

Ursula von der Leyen. Shutterstock

Uncategorized

Von der Leyen kondigt “noodinterventie” en “structurele hervorming van elektriciteitsmarkt” aan

Belga Press Agency

De Europese Unie werkt aan dringende maatregelen om de torenhoge stroomprijzen naar beneden te halen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maandag aangekondigd. Ze sprak van een “noodinterventie” en “structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt”.

“De exploderende elektriciteitsprijzen stellen nu om verscheidene redenen de beperkingen van onze huidig elektriciteitsmarktmodel bloot”, zo verklaarde von der Leyen in een toespraak in het Sloveense Bled. Het model was volgens haar “ontwikkeld in helemaal andere omstandigheden en helemaal andere doelstellingen”. “Daarom werken we nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt”, zo kondigde ze aan.

Stroomprijzen vertienvoudigd

De prijzen op de Europese elektriciteitsmarkt worden bepaald door de laatste energiebron die nodig is om aan de vraag te voldoen. Centrales die goedkope stroom produceren, worden eerst aangesproken, maar naarmate de vraag toeneemt wordt ook de duurdere productie gebruikt en die bepaalt de prijs voor de hele markt. Dat is op dit moment vooral het peperdure gas, waardoor de leveranciers van goedkope hernieuwbare energie grote winsten maken. Het systeem was oorspronkelijk ook bedoeld om investeringen in hernieuwbare energie te stimuleren.

Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen echter spectaculair gestegen en dat doet ook de stroomprijzen door het dak gaan. De ongeziene piek – ze zijn in een jaar tijd bijna vertienvoudigd – weegt enorm op de bedrijven en gezinnen. Een loskoppeling van gas en stroom zou hen dan kunnen toestaan om minder te betalen voor elektriciteit die geproduceerd wordt met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Op 9 september komen de ministers van Energie van de 27 lidstaten in Brussel bijeen om maatregelen te bespreken.

Duurzame en digitale transitie

Von der Leyen prees de zware inspanningen die de lidstaten leveren om zo snel mogelijk af te raken van hun afhankelijkheid van Russisch gas. Ze waarschuwde wel dat de EU in de transitie naar een duurzamere en digitale economie een nieuwe afhankelijkheid mag ontwikkelen: van strategische grondstoffen uit China. Zo is er voor batterijen lithium nodig, voor chips silicium en voor elektrische auto’s en windturbines zeldzame aardmetalen. De vraag naar die grondstoffen zou tegen 2030 kunnen verdubbelen.   

“Van de 30 essentiële grondstoffen vandaag zijn er 10 vooral afkomstig uit China. We moeten dus vermijden dat we in dezelfde afhankelijkheid verzeilen dan met olie en gas”, concludeerde de Commissievoorzitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Von der Leyen kondigt “noodinterventie” en “structurele hervorming van elektriciteitsmarkt” aan”

  1. Met von der Leyen zijn we slechts van één ding zeker: dat we in armoede en oorlog terechtkomen. Hoe sneller dit gevaar voor onze samenleving verwijderd wordt, hoe beter…. Haar sofa mag ze wat mij betreft meenemen…

  2. Ze hadden zich nooit mogen moeiallen met Oekraïne, 😂, ze dachten die putin is even een hak te gaan zetten. Enkel de rechtsdenkenden voorspelden het fiasco van het eurocircus.

  3. Deze politica die dankzij koehandeltjes haar postje wist te verzilveren is een gevaar voor Europa en ons voortbestaan!Die ganse transitie gaat enkel armoede ,opstanden en oorlog teweegbrengen!Niet voor de EU elite wel te verstaan! Deze vrouw,die in eigen land het Duitse leger na haar ministerschap als een schroothoop achterliet, heeft tijdens de coronacrisis bewezen dat ze tussen twee stoelen in de as viel.Bij Erdogan plofte boertige Michel zich in zijn/haar stoel!?Haar adelijke naam heeft ze te danken aan haar echtgenoot die bergen geld heeft bijeengeharkt door zijn banden met Pfizer…De vaccin smsjes van la Ursula zijn nog steeds spoorloos!?Die mensen lachen ons gewoon uit en voor hen zijn we plebs!

Plaats een reactie

Delen