afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Benzineprijs daalt, dus accijnzen stijgen weer

Wannes Neukermans

De benzineprijs daalt voor het eerst sinds lang weer onder de 1,7 euro. Het cliquetsysteem, dat de federale overheid dit voorjaar in werking liet treden, zorgt ervoor dat de accijnzen nu opnieuw kunnen stijgen.

De federale regering besliste dit voorjaar om de accijnzen op benzine en diesel met 17,5 cent per liter te verlagen. Wel werd er afgesproken dat de accijnzen zouden hernemen wanneer de maximumprijs opnieuw onder de 1,7 euro zakt. Dat is intussen het geval. De prijs van benzine 95 (E10) zakt zaterdag onder die grens, naar 1,6910 euro. In de nieuwe maximumprijs is het hernemen van de accijns al verwerkt.

Enkel benzine

De maatregel geldt alleen voor benzine. De accijnzen op diesel blijven onveranderd. “Er is een verschil van meer dan 30 cent tussen benzine en diesel. Logisch dus dat de korting die de regering geeft, voor beide producten niet langer even groot moet zijn”, klinkt het op het kabinet-Financiën.

Dagelijks kost de accijnsverlaging de federale overheid zo’n 3,3 miljoen euro. Met een bloedrode begroting is die verlichting van de factuur welgekomen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/begrotingstekort-stijgt-boven-30-miljard/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Benzineprijs daalt, dus accijnzen stijgen weer”

Plaats een reactie

Delen