Bpost krijgt vergoeding van 166,5 miljoen euro voor verdeling van kranten en tijdschriften: "Onecologisch en onverantwoord"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Bpost krijgt vergoeding van 166,5 miljoen euro voor verdeling van kranten en tijdschriften: “Onecologisch en onverantwoord”

Anton Schelfaut

De federale regering heeft de dotatie voor Bpost fors verhoogd. Onder het nieuwe beheerscontract krijgt het beursgenoteerde postbedrijf elk jaar ruim 125 miljoen euro voor de uitbating van het grote postkantorennetwerk. Dat is 40 procent meer dan voorheen. Daarnaast krijgt Bpost in 2021 en 2022 ook een vergoeding van 166,5 miljoen euro (exclusief inflatie) voor het verdelen van kranten en tijdschriften.

https://redactie.palnws.be/2022/09/federale-regering-verhoogt-dotatie-voor-bpost-fors/

De federale overheid betaalt Bpost dit jaar maximaal 126,4 miljoen euro voor het uitoefenen van de “diensten van algemeen economisch belang”. In het kader daarvan moet Bpost een dicht netwerk van postkantoren, postpunten en bankautomaten uitbaten.

Daarnaast wees de federale staat ook de concessies voor het verdelen van kranten en tijdschriften aan het postbedrijf toe. Om deze aan een voordelig tarief te verdelen, ontvangt Bpost in 2021 en 2022 een maximale vergoeding van 166,5 miljoen euro, inflatie niet meegerekend.

“Onverklaarbaar dienstbetoon”

Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch is niet te spreken over deze dotatie. “Het gaat om een onverklaarbaar dienstbetoon aan kranten en tijdschriften dat geen enkele rationele grond heeft, behalve dan heel doeltreffend lobbywerk vanwege de machtige mediagroepen in dit land”, hekelt hij. “Miljoenen rondsmijten om goedkoper kranten via de post op te sturen, is echter niet alleen onecologisch, maar ook moreel onverantwoord terwijl mensen hun energiefacturen niet meer kunnen betalen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Bpost krijgt vergoeding van 166,5 miljoen euro voor verdeling van kranten en tijdschriften: “Onecologisch en onverantwoord””

Plaats een reactie

Delen