Burgemeester van Genk verbiedt kickboksevenement Max Pain omwille van voetbalhooligans
Uncategorized

Burgemeester van Genk verbiedt kickboksevenement MaxPain omwille van voetbalhooligans

Carl Deconinck

Slecht nieuws voor liefhebbers van de vechtsport. Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk, laat het geplande kickboksgala van dit weekend niet doorgaan. De kans dat rivaliserende voetbalhooligans er tot geweld overgaan is volgens hem te groot.

Muay-Thai Genk kon voor deze editie nochtans enkele zeer mooie kampen organiseren. Het hoofdgevecht was voormalig wereldkampioen kickboksen Cedric De Keirsmaeker tegen Europees kampioen WFCA Kristof Marianczyk. Ook de andere gevechten waren veelbelovend. Een vechter uit Sint-Truiden zou echter gelinkt zijn aan de harde kern van voetbalclub Standard Luik. Die zouden van plan zijn geweest om met 200 leden af te zakken. Tegelijk zou er een andere kickbokser vechten die gelinkt is aan de harde kern van KRC Genk.

De politie kan hierdoor de veiligheid niet meer garanderen en wil meer tijd om alles te kunnen voorbereiden. Daarom vonden ze het verstandiger om het evenement naar een latere datum te verschuiven. De gebeurtenissen van Glory 80 liggen nog vers in het geheugen in Limburg. Dat evenement draaide uit op stevige rellen met Poolse en Nederlandse hooligans waardoor het werd stilgelegd.

Nooit problemen

Christo Dimitrakakis, voorzitter van de club, klinkt heel teleurgesteld. De beslissing van de politie is aan de late kant, maar in principe was er geen probleem. “Bij onze vorige gala’s kwamen er hier ook supporters van Genk. Wij hebben nooit problemen gehad met hen, integendeel. Ze zorgden voor een goede sfeer. Maar nu kwam er ook een vechter die dicht bij de harde kern van Standard stond, en die twee ploegen zijn blijkbaar water en vuur. Die had 200 kaarten verkocht. Dan zijn er een paar de boel gaan ophitsen.” Dat zorgde ervoor dat ook buitenlandse hooligans betrokken raakten en de politie besloot om in te grijpen.

De kans dat er iets ging gebeuren leek eerder klein, maar áls er iets zou zijn gebeurd, dan had de schade wel eens zeer groot kunnen zijn. “De politie kon dan wel gepantserde agenten en een waterkanon sturen, maar als er binnen problemen zijn, wordt het moeilijk.”

Dimitrakakis heeft dan ook alle begrip voor de beslissing. Vandaag of morgen valt de definitieve beslissing over wanneer het gala door zal kunnen gaan. Normaal gezien is dat op 8 oktober. De overgrote meerderheid van de vechters zal ook dan van de partij kunnen zijn. De politie zal tegen dan ook iedereen kunnen screenen zodat er geen risico is op rellen of in het publiek.

Schade

Desondanks is er nu al wel wat schade. “De annulering is niet gedekt door de verzekeringen omdat het een indoorevenement is.” De club stak ook heel wat tijd en kosten in het nu geannuleerde evenement. Ze betaalden heel wat voor promotie en zelfs tickets voor buitenlandse vechters. “De schade loopt in de duizenden euro’s. Ook de sporters zelf hebben heel zwaar getraind om fit te zijn dit weekend en de sponsors zien een gala door de neus geboord. En het publiek is er natuurlijk ook nog.”

Dimitrakakis betaalde waar mogelijk de sponsors al terug en hoopt nu dat in oktober alles goed komt. Alle inkomkaarten worden vervangen door nieuwe kaarten met de juiste datum erop. De kaarten van 17 september zelf zullen niet meer geldig zijn, maar moeten ingeruild worden. Hij denkt nog enkele a-kampen te zullen moeten vastleggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Burgemeester van Genk verbiedt kickboksevenement MaxPain omwille van voetbalhooligans”

Plaats een reactie

Delen