China komt met expliciete steunbetuiging aan Rusland en legt schuld voor oorlog bij VS en NAVO

Li Zhanshu en Xi Jinping. Schermafbeelding: YouTube (CCTV)

Uncategorized

China komt met expliciete steunbetuiging aan Rusland en legt schuld voor oorlog bij VS en NAVO

Carl Deconinck

Terwijl het Russische leger een rampzalige septembermaand beleeft aan het front in Oekraïne, onderstreept China nog eens uitdrukkelijk dat het achter Rusland staat. Het communistisch regime legt de schuld voor de oorlog in Oekraïne helemaal bij het Westen.

Li Zhanshu, de voorzitter van het Chinese Nationaal Volkscongres, maakte duidelijk waar de sympathie van China ligt bij zijn bezoek met Russische parlementairen aan Moskou. Hij vertelde dat er meer samenwerking moest komen in “de strijd tegen buitenlandse inmenging, sancties en langeafstandsrechtsspraak”. Hij zei ook dat de VS en de NAVO “Rusland bedreigden aan de eigen voordeur en het zo in een hoek hebben gedwongen”. “Het is maar normaal voor Rusland om terug te vechten om de essentiële nationale belangen te beschermen. China begrijpt Rusland volledig en heeft Rusland op meerdere manieren geholpen.”

Die uitspraken zijn significant, want Zhanshu is een belangrijk figuur binnen het Chinese regime. Naast zijn functie wordt hij ook beschouwd als een van de dichtste bondgenoten van president Xi Jinping, met wie hij decennialang samenwerkte. Hij is de nummer drie van de communistische partij en de hoogste gezagsdrager die een buitenlands bezoek maakt sinds het begin van de pandemie.

Op het Eastern Economic Forum in Vladivostok sprak Zhanshu met Vladimir Poetin, ter voorbereiding van een geplande ontmoeting tussen Xi Jinping en de Russische president in Oezbekistan. Daar verkondigde Zhanshu zijn pro-Russisch standpunt, namelijk dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten in de NAVO de veiligheid van Rusland hadden bedreigd door hun aanwezigheid in de buurt van de Russische grenzen uit te breiden.

(Lees verder onder de tweet.)

Taiwan

Omgekeerd bedankte hij ook Rusland voor de steun van Moskou voor het standpunt van Peking over Taiwan. Daar liep de spanning hoog op toen de Amerikaanse Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, op bezoek kwam, tot ongenoegen van China.

Peking ziet het eiland als een Chinese provincie die onder zijn controle moet worden gebracht, desnoods met geweld. In China zelf staat binnenkort ook het communistisch partijcongres op de agenda. Daar zal normaal gezien president Xi Jinping een nieuwe bestuurstermijn van 5 jaar aangeboden krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “China komt met expliciete steunbetuiging aan Rusland en legt schuld voor oorlog bij VS en NAVO”

  1. Wie haalt het meeste voordeel uit het conflict? Juist, de VSA. Uiteraard moeten de EU lakeien führer Joe Biden nolens volens volgen. Vrede is het rampzaligste scenario voor de bewoners van het Witte Huis. President George Washington zaliger pleitte nochtans in zijn politiek testament dat de USA zich moesten onthouden om deel te nemen aan buitenlandse conflicten. Het heeft niet mogen baten. Voor Wallstreet is oorlog nu eenmaal een lucratieve business, een opportuniteit om stinkend rijk te worden. Nu nog twee landen overwinnen, Rusland en China, en de VSA kunnen een wereldregering vestigen.

Plaats een reactie

Delen