Fratelli d'Italia wint Italiaanse parlementsverkiezingen

Giorgia Meloni. Shutterstock

Uncategorized

Fratelli d’Italia wint Italiaanse parlementsverkiezingen: “We zullen voor alle Italianen besturen”

Belga Press Agency

De coalitie rond de rechtse partij Fratelli d’Italia heeft volgens prognoses de Italiaanse parlementsverkiezingen gewonnen. De coalitie, die ook bestaat uit Lega en Forza Italia, zou meer dan helft van de zetels in het parlement behalen, berichten tv-zenders Rai en SkyTG24 zondagavond op basis van exitpolls. Als leidster van de grootste partij kan Giorgia Meloni de eerste vrouwelijke premier van Italië worden. Zij heeft het leiderschap in de volgende regering intussen opgeëist.

Meer dan 50 miljoen Italianen konden zondag gaan stemmen. Maar de opkomst was uiteindelijk historisch laag. De Italianen verkozen een nieuw Huis van Afgevaardigden en Senaat. Voor de officiële resultaten is het wachten tot maandag.

“De Italianen hebben een duidelijke boodschap gestuurd voor een rechtse regering onder leiding van Fratelli d’Italia”, zei Meloni aan de pers in Rome. “We zullen voor alle Italianen besturen.”

Duidelijke favoriet

De rechtse coalitie was als duidelijke favoriet naar de verkiezingen getrokken. Volgens de prognoses behaalt ze 41 tot 45 procent van de stemmen. Vanwege een eigenaardigheid in het Italiaanse kiesrecht is dat goed voor een meerderheid van de zetels.

De linkse en centrumpartijen vormden geen gemeenschappelijk front bij de verkiezingen tegen de rechtse coalitie. De coalitie van de sociaaldemocraten met linkse partijen en groenen behaalde volgens de prognoses 25,5 à 29,5 procent van de stemmen. De Vijfsterrenbeweging kwam uit op 13,5 à 17,5 procent. Een centrumalliantie behaalde 6,5 tot 8,5 procent.

Fratelli d’Italia was de enige partij die noemenswaardige oppositie voerde tegen de coalitie van verschillende partijen onder leiding van premier Mario Draghi. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2018 behaalde de partij amper 4 procent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

10 gedachten over “Fratelli d’Italia wint Italiaanse parlementsverkiezingen: “We zullen voor alle Italianen besturen””

  1. Als de Italianen, de Polen en de Hongaren nu eens tegen dictator Von der Leyen zouden ageren was het gedaan met dat corrupt mens. Als dat rotwijf zo voortdoet valt straks heel de EU uit mekaar; de Britten zijn er al vandoor.

  2. Take that, Ursula!
    De dreigementen van de onverkozen EU-dictators hebben eens te meer bewezen dat er nooit een Europees leger onder hun bevel mag komen maar dat het bij een goede samenwerking van nationale strijdkrachten moet blijven.

  3. BASTA zeggen de Italianen! En gelijk hebben ze. Weg met de EU dictatuur, stop de immigratie, hok de wokers op,….Hopelijk nemen de (echte) Vlamingen hier een voorbeeld aan. #ForzaItalia

  4. Zoveel landen zijn de EU en vooral het migratiebeleid kotsbeu, en winnen keer op keer de verkiezingen. Links daarentegen gaat nu, samen met en geholpen door de regimepers, Meloni afschilderen als een nazi en als raciste afschilderen nog voor ze zelfs de eed als premier afgelegd heeft. Dit kan misschien in een dictatuur, maar hier in de EU zou dit niet mogen. Het toont echter wel hoe diep het misnoegen voor de EU en de open grenzen bij de EU bevolking zit. Zolang de EU en de nationale regeringen geen stop op importprofitariaat zetten en eerst de mensen die hun westerse landen hebben opgebouwd uit het puin van WOII, zal het alleen maar erger worden.

Plaats een reactie

Delen