Nord Stream 1 (foto: Belga)

Uncategorized

Gasprijs daalt met 50 procent op maand tijd, maar zal opnieuw stijgen na ontploffingen aan Nord Stream-pijpleidingen

Wannes Neukermans

Een maand geleden stond de gasprijs op zijn hoogste punt en bedroeg die meer dan 300 euro. Nu, een maand later, bedraagt de marktprijs nog de helft daarvan. “En die prijs kan nog een heel stuk dalen”, geeft econoom Geert Noels aan. “Kalmte en een zeker optimisme is dus ook belangrijk in deze tijden.” Maar intussen bleek er in de pijpleidingen van Nord Stream 2 én Nord Stream 1 een drukverlies te zijn vastgesteld. Seismologen in Zweden en Denemarken hebben ontploffingen vastgesteld en zijn ervan overtuigd dat het om (Russische) sabotage gaat. In totaal werden er drie lekken vastgesteld en steeg de gasprijs op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt opnieuw met 10 procent.

Er wordt momenteel fel gespeculeerd op de energieprijzen, wat voor forse prijsstijgingen- en dalingen kan zorgen. Vorige week steeg de gasprijs nog met zo’n 9 procent, nadat de Russische president Poetin zijn grootschalige mobilisatie aankondigde in een toespraak.

LNG

De bevoorradingsonzekerheid in Europa raakt stilaan opgelost, nu de grote onderhoudswerken in Noorwegen achter de rug zijn en er grote leveringen van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) aankomen. Toch zal het “drukverlies” in de Nord Stream-pijpleidingen voelbaar zijn in de gasprijzen.

De bouw van Nord Stream 2 was klaar ten tijde van de Russische invasie van Oekraïne. Maar als gevolg van de Russische agressie besloot Duitsland om de ingebruikname van Nord Stream 2 tegen te houden.

Rusland draaide nadien, eind augustus, de kraan toe van Nord Stream 1. Rusland voert aan dat de westerse sancties die afgekondigd werden wegens de invasie het onmogelijk maken om de pijplijn te onderhouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Gasprijs daalt met 50 procent op maand tijd, maar zal opnieuw stijgen na ontploffingen aan Nord Stream-pijpleidingen”

  1. De extreme privatiseringen van economisch gevoelige sectoren door liberale criminelen, de laatste decennia, heeft de samenleving in België kwetsbaar gemaakt. Het volstond het socialistisch machtsblok te laten corrumperen door de liberalen in opdracht van de Wereldbank en het Internationaal muntfonds om de klus te klaren.

  2. Ik zeg het en ik blijf het zeggen, vergeet je zonnepaneeltjes, want ze zullen uitvallen zodra het net geen wisselstroomsinus meer levert door overdreven vraag wanneer iedereen zijn elektrische bijverwarming inschakelt om vorstvrij te blijven. Vergeet je gas, want het zal niet komen deze winter. Stook hout, want je kachel zal nooit uitvallen en werkt ook bij kaarslicht.

  3. Waarom zou Poetin de gaspijpleifing naar Europa saboteren?
    Herinner u de bedreiging van Biden voor dr inval in de Oekraïne.
    Heel de affaire lijkt me het zoveelste feit(??????) om Rusland in een slecht licht te stellen.

Plaats een reactie

Delen