Kamercommissie Energie keurt verlenging Doel 1 & 2 goed

De kerncentrale van Doel. Shutterstock||20160120 - DOEL, BELGIUM: Illustration picture shows the Electrabel logo during a safety control check by Dutch nuclear supervisory body ANVS and its Belgian counterpart FANC / AFCN at the Doel nuclear power plants, Wednesday 20 January 2016 in Doel.

Binnenland politiek

Kamercommissie Energie keurt verlenging Doel 1 & 2 goed

Belga Press Agency

De Kamercommissie Energie heeft dinsdagnamiddag het wetsontwerp goedgekeurd dat de progressieve uitstap uit de kernenergie van 2015 naar 2025 uitstelt. Meerderheidspartij MR nam niet deel aan de stemming. De plenaire Kamer moet zich nu nog uitspreken.

Concreet bevestigt de tekst de beslissing van de regering Michel in 2014 om de uitbating van de reactoren Doel 1 en Doel 2 te verlengen. Omdat enkele vereisten niet vervuld waren, zoals het uitvoeren van een milieueffectenrapport (MER), vernietigde het Grondwettelijk Hof deze. Intussen is aan alle vereisten voldaan. Op 10 juni zette de ministerraad het licht op groen voor het ontwerp van reparatiewet waardoor Doel 1 & 2 10 jaar langer kunnen werken. 

In de realiteit zijn beide reactoren nooit stil gelegd omdat het Grondwettelijk Hof tot 31 december 2022 de tijd gegeven had om de vernietigde wet te vervangen.

Intentieverklaring

Volgens de huidige sluitingskalender van de zeven Belgische kernreactoren sluit Doel 3 op 1 oktober 2022, Tihange 2 op 1 februari 2023, Doel 1 op 15 februari 2025, Doel 4 op 1 juli 2025, Tihange 3 op 1 september 2025, Tihange 1 op 1 oktober 2025 en Doel 2 op 1 december 2025. Maar de regering en uitbater Engie hebben een intentieverklaring ondertekend om het stilleggen van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar uit te stellen tot 2036, met een herstart in 2026. Eind 2023 zou hierover gestemd worden, kondigde de minister van Energie Tinne Van der Straeten dinsdag in commissie aan. Binnen de meerderheid zijn CD&V en MR voorstander van een verlenging met 20 jaar.

Daarnaast ligt nog een vraag om het definitief stilleggen van Tihange 2 met een maand uit te stellen tot 31 maart 2023. Vorige week opende minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een gelijkaardig debat voor Doel 2, maar Engie verzekerde dinsdag geen vraag in die zin van de regering ontvangen te hebben. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

1 gedachte over “Kamercommissie Energie keurt verlenging Doel 1 & 2 goed”

  1. Ik vrees dat er nog veel water/geld naar de zee zal vloeien eer er een definitief akkoord tussen de regering en Engie zal getekend worden. Deze intentieverklaring is juridisch gezien geen bindende toezegging,maar volgens TVDS zal dit geen problemen opleveren?! De hamvraag is wat dit ons als gepluimde burgers gaat kosten? Daarover gaan we niet veel te weten komen! Wat we ondertussen wel weten is dat de Groenen/Ecolo er alles aan hebben gedaan om deze eventuele verlenging te saboteren!? Hun dogma’s zijn heilig. Misschien wordt het eens tijd om een onderzoekscommissie op te richten om de knoeiboel die de politieke verantwoordelijken ervan hebben gemaakt uit te spitten?! De eerste die tekst en uitleg mag komen geven is onze wijnboer uit Monte Santa Maria Tiberina beter gekend als Da Jounk!

Plaats een reactie

Delen