Legendarische bokser Earnie Shavers overleden op 78-jarige leeftijd

Wikimedia - Gage Skidmore

Uncategorized

Legendarische bokser Earnie Shavers overleden op 78-jarige leeftijd

Carl Deconinck

Earnie Shavers stond geboekstaafd als een zwaargewicht die bijzonder hard kon slaan. In de jaren ’70, volgens sommigen de gouden jaren van het boksen bij de zwaargewichten, vocht hij twee keer voor de wereldtitel, waaronder in een legendarische kamp tegen Muhammad Ali.

De slagkracht van Shavers zorgde ervoor dat hij 74 wedstrijden won, waarvan maar liefst 68 op KO. Daarmee klokte zijn KO-ratio af op 76,4 procent. Vriend en vijand loofden hem voor zijn overweldigende kracht. Toch werd hij nooit wereldkampioen. In 1977 botste hij op een onverslaanbare Muhammad Ali in Madison Square Garden. Het was een unanieme beslissing, maar Ali was erg lovend over zijn tegenstander. “Earnie sloeg me zo hard, dat mijn familie in Afrika ervan beefde”, zei Ali na het gevecht.

In 1979 verloor hij zijn tweede kamp voor de wereldtitel tegen Larry Holmes in Las Vegas. Het was tevens zijn tweede verlies tegen dezelfde tegenstander. Nochtans heeft hij Holmes stevig geraakt. Ook Ron Lyle, zelf een krachtpatser, verklaarde dat Shavers een van zijn tegenstanders was die het hardst kon slaan. “Man, dat zijn de hardste klappen die ik ooit in mijn leven heb gekregen”, zei Lyle, die Shavers in 1975 versloeg, na hun gevecht. “En George Foreman kon slaan, maar geen van hen kon slaan zoals Earnie Shavers deed. Als hij je sloeg, ging het licht uit. Ik kan er nu om lachen, maar op dat moment, was het niet grappig.

In 1983 stopte hij met boksen nadat hij problemen kreeg aan zijn netvlies. Er kwamen een paar comebacks, maar in 1995 stopte hij voorgoed. Shavers werd actief als christelijk predikant. Hij werkte ook mee aan de film Rocky III, daarbij sloeg hij filmster Sylvester Stallone zo hard op de lever dat die later verklaarde “bijna dood te gaan” door de slag en dat hij moest gaan overgeven in de toiletten. Shavers verhuisde naar Engeland begin jaren 2000. Shavers stierf een dag na zijn 78e verjaardag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen