N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

Macron gaat debat voeren over legalisatie euthanasie

Simon Segers

In Frankrijk zijn artsen momenteel niet in de mogelijkheid om verzoeken om euthanasie in te willigen. President Macron wil daarom een openlijk debat voeren om uit te zoeken of de Franse bevolking en beleidsmakers te vinden zijn voor de legalisering van geassisteerde levensbeëindiging.

Euthanasie is voorlopig slechts in een handvol landen toegelaten. Nederland en België voorzagen in 2002 al een wettelijk kader en later kwamen daar ook andere staten als Luxemburg, Canada, Spanje en Nieuw-Zeeland bij. In de rest van Europa is het wel mogelijk om ‘passieve levensbeëindiging’ uit te voeren, zoals het stopzetten van uitzichtloze behandelingen en kunstmatige beademing.

Persoonlijke voorstander

Macron wil nu de deur openzetten naar de legalisering van actieve euthanasie. Hiervoor zullen in de komende zes maanden burgers samenwerken met medisch personeel, en hiernaast lokale debatten in Frankrijk worden georganiseerd. De regering zal tegelijk overleggen met vertegenwoordigers van alle politieke partijen om te peilen of er een consensus kan gevonden worden over het onderwerp. De president beloofde tijdens zijn presidentscampagne eerder dit jaar al het debat over euthanasie open te trekken en uitte ook dat hij persoonlijk een voorstander is. Tegen eind volgend jaar zou de finale wetgeving op tafel moeten liggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Macron gaat debat voeren over legalisatie euthanasie”

Plaats een reactie

Delen