Moeten ook afleveringen van Samson en Gert 'gecanceld' worden? Woke-expert: "Zou vandaag de dag niet meer gemaakt worden"

'Meneer de burgemeester', gespeeld door Walter De Donder, met een afrokapsel en blackface. Schermafbeelding: Studio 100.

Uncategorized

Moeten ook afleveringen van Samson en Gert ‘gecanceld’ worden? Woke-expert: “Zou vandaag de dag niet meer gemaakt worden”

Anton Schelfaut

Moeten afleveringen van Samson en Gert ‘gecanceld’ worden? Die vraag legde Gert Verhulst aan zijn gasten voor in ‘De tafel van vier’, de nieuwe talkshow van de Studio 100-baas op Play4. Over de eerste aflevering, waarin Verhulst met zijn tafelgasten discussieerde over woke, ontstond meteen heel wat ophef, omdat het n-woord herhaaldelijk werd gebruikt.

In de uitzending toonde Gert Verhulst een fragment van Samson en Gert. Daarin is ‘meneer de burgemeester’, gespeeld door Walter De Donder, te zien met een afrokapsel en blackface.

In de gewraakte aflevering van Samson en Gert heeft de burgemeester te horen gekregen dat een zwarte zanger, ‘Stan de Discoman’, naar het dorp komt en dat Gert hem in de watten wil leggen. De burgemeester wil daarvan profiteren, en doet alsof hij de zwarte zanger is. “Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor wat mensen twee generaties geleden hebben gedaan. Het is een leuk verhaal. (…) Ik zou het vandaag zo opnieuw doen. Maar we zouden het niet doen uit angst dat er een rel zou ontstaan. Maar is daar in de kern iets mis mee?”, vroeg Verhulst zich hardop af.

Blackface

Verhulst vroeg tafelgast en woke-expert Raf Njotea of de bewuste aflevering ‘gecanceld’ moet worden. “In de vraag zit het antwoord al een beetje verstopt”, reageerde die laatste. “Dat zou vandaag de dag niet meer gemaakt worden. Of het moet worden uitgezonden als het eenmaal gemaakt is? ‘Cancelen’ is een groot woord.”

“Tijden veranderen. Het zou subtieler gebracht worden”, vervolgde Njotea. “Je kan nog altijd iets doen rond ras of kleur, maar het zou iets subtieler zijn. Hoe we mensen afbeelden verandert nu eenmaal, net als woorden.”

Of we ons nog in mensen mogen verkleden? Dat vindt Njotea een moeilijke vraag. “Anders kunnen we geen enkel kostuum meer aandoen of mogen we geen enkel verkleedfeest meer organiseren.”

Tot slot legde de woke-expert ook uit waarom ‘blackface’ zo gevoelig ligt. Die gevoeligheid zou historisch gegroeid zijn. “Vroeger mochten zwarte mensen niet acteren. Die rollen werden gespeeld door witte mensen met ‘blackface’, heel uitvergroot, heel stereotiep. Vaak waren het ook de domme karakters of de domme personages. Dat is gaandeweg gelukkig veranderd. Maar omdat die connotatie uit het verleden er nog is, hebben mensen het er moeilijk mee”, besloot hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

13 gedachten over “Moeten ook afleveringen van Samson en Gert ‘gecanceld’ worden? Woke-expert: “Zou vandaag de dag niet meer gemaakt worden””

  1. Een woke expert???? Bestaat dat ook al? Ik denk dat we in de laatste fase van het west-Romeinse rijk zitten. De ondergang.
    Losbandigheid, gender gelijkheid, milieu, de transitie, woke….. Dat zijn de grootste problemen. Dit in combinatie met het afbouwen van de militaire slagkracht zodat we de bewaking van onze buitengrenzen uit handen moeten geven. (Deal met Turkije bv. ) De barbaren in de legioenen. En dan hebben we een woke-expert en discusieren we over of de mensen al of niet een aflevering van samson of fc de kampioenen. Arm Vlaanderen/België/Europa.

  2. Woke-censuur reactie in het Midden-Oosten. “Zes Arabische landen verenigen zich en eisen dat Netflix alle items die haaks staan op de waarden van de islam worden gesupprimeerd”. Bron: Newsmonkey. Woke alhier en aldaar, een constante: we keren terug naar de duistere Middeleeuwen (Bron: Newsmonkey).Woke is tegen de democratie en de individuele vrijheden en burgerrechten dat is duidelijk.

  3. Ik verklaar mezelf tot anti-woke expert, graag een nettoloon van +5000€ en ik zal mijn gedacht komen verkondigen op allerlei (shows) programma’s. Opgegroeid met het woord ‘neger’ en ik zal dat blijven gebruiken, zeker weten.

  4. Wat zouden ze ervan vinden indien de “witte” gemeenschap eens dezelfde principes zou toepassen als de “woke” gemeenschap die hoofdzakelijk lijkt te bestaan uit zwart gekleurde medemensen? Mijn eerste oproep zou zijn hen de culturele toe-eigening van een hele reeks producten te ontzeggen. Een klein lijstje ? Allemaal artikelen waarvan het gebruik aan de “witte” medemens kunnen toegeschreven worden: auto, vliegtuig, trein, schoenen, fietsen, GSM, computer, WiFi, bakstenen huizen, douches, toiletten, … moeten we nog doorgaan of zijn ze al ver genoeg terug in de beschaving ?

Plaats een reactie

Delen