Ontvoert Rusland kinderen uit Oekraïne? VN noemen rapporten “geloofwaardig”

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Ontvoert Rusland kinderen uit Oekraïne? VN noemen rapporten “geloofwaardig”

Carl Deconinck

Bij de verovering van Marioepol kwamen er snel beschuldigingen naar boven dat de Russen duizenden mensen gedwongen naar Rusland deporteerden. De Verenigde Naties lijken die beschuldigingen te geloven.

In maart, toen Rusland Marioepol innam, kwamen op sociale media snel verhalen naar buiten over gedwongen deportaties. Die verhalen bleken echter moeilijk om snel te verifiëren. De Verenigde Staten zeiden woensdag dat het bewijs heeft dat honderdduizenden Oekraïners zijn ondervraagd, vastgehouden en gedwongen verhuisd naar Rusland.

Tot 1,6 miljoen deportaties

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, meent dat er tussen de 900.000 en 1,6 miljoen Oekraïners zijn gedeporteerd. Vaak is dit naar geïsoleerde gebieden ver in het oosten van Rusland. Bovendien zou Rusland de mensen ook ‘filteren’. Dit gaat van ondervragen tot martelen en opsluiten. Kinderen zouden daarbij worden gescheiden van hun ouders en zelfs voor adoptie worden opgegeven in Rusland. In juli alleen al zouden 1.800 kinderen weggehaald zijn uit door Rusland gecontroleerde gebieden en naar Rusland zijn gebracht.

Rusland doet die beschuldigingen af als zijnde “een fantasie” en spreekt van “de zoveelste desinformatiecampagne uit het Westen”. Vasily Nebenzya, de Russische ambassadeur bij de VN, zegt dat het Westen het imago van zijn land wil besmeuren. Volgens hem verhuisden 3,7 miljoen mensen, onder wie 600.000 kinderen, naar Rusland of Russisch gecontroleerd gebied. “Maar die zitten helemaal niet in gevangenissen. Ze kunnen vrij leven en kozen voor Rusland. Niemand houdt hen tegen om te gaan en staan waar ze willen.” Hij vergelijkt de situatie in zijn land met die in Polen.

Onafhankelijk onderzoek

Volgens de VS is het echter simpel: “Laat de VN vrij en onafhankelijk controleren hoe de situatie in Rusland is.” Rosemary DiCarlo, chef politiek bij de VN, noemde de situatie “extreem verontrustend” en wil ook een onderzoek. Ilze Brands Kehris, assistent secretaris-generaal voor mensenrechten, wil toegang tot alle detentiecentra. Ze zei dat haar kantoor kon verifiëren dat Rusland een selectie uitvoert en mensenrechten schendt op meerdere vlakken.

Russische troepen zouden onder meer mensen naakt fouilleren, persoonlijke vragen stellen, familiebanden onderzoeken, hun politieke overtuigingen willen achterhalen en hun gsm-verkeer inkijken. Mensen die pro-Oekraïens of anti-Russisch zijn, zouden dan arbitrair opgesloten, gemarteld en slecht behandeld worden, en verdwijnen in strafkolonies.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Ontvoert Rusland kinderen uit Oekraïne? VN noemen rapporten “geloofwaardig””

Plaats een reactie

Delen