Rusland voert militaire oefeningen uit in het oosten, maar met slechts beperkte macht

Минобороны России - https://t.me/mod_russia/19308

Uncategorized

Rusland voert militaire oefeningen uit in het Oosten, maar kan slechts beperkt aantal troepen en materiaal sturen

Carl Deconinck

Rusland beweert al sinds februari dat al wat in Oekraïne gebeurt “een beperkte militaire operatie” is. Het treffen bij Vostok, waarbij Rusland een reeks landen ontvangt om gecoördineerde militaire oefeningen uit te voeren, is daarbij een interessante lakmoesproef.

Vier jaar geleden voerde Rusland ook dergelijke oefeningen uit, samen met Mongolië en China. Toen waren er 300.000 Russische soldaten aanwezig. Nu kon Rusland slechts 50.000 manschappen sturen. Dat is zeer zeer goed te zien bij de openingsceremonie, die veel kleinschaliger dan anders uitvalt dit jaar.

Kleinschaliger

Aan de oefening zelf doen 140 militaire vliegtuigen, 60 oorlogsschepen en 5.000 stuks militaire hardware mee. Dat staat in schril contrast met de 1.000 vliegtuigen, 36.000 tanks en gepantserde voertuigen van 2018. De kleinschaligheid reflecteert de mate waarin Rusland verwikkeld zit in de strijd in Oekraïne en de verliezen dat het er lijdt.

Belangrijkste deelnemende partnerland is China, maar ook India doet mee. Geen evidentie, aangezien beide landen aartsrivalen zijn. Ook Azerbeidzjan en Armenië zijn van de partij, twee landen die recent nog een gewapend conflict uitvochten. Andere landen zijn Algerije, Laos, Nicaragua, Syrië, Wit-Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Rusland voert militaire oefeningen uit in het Oosten, maar kan slechts beperkt aantal troepen en materiaal sturen”

  1. Dat zijn nog altijd 49.750 manschappen meer dan het Belgische “leger” naar Roemenië stuurde om de Russen op andere gedachten te brengen! Dit even terzijde!Rusland heeft vijf militaire districten:West,Centraal,Zuid,Noord en Oost.Deze oefening in het Oostelijke district werd reeds aangekondigd nog voor de oorlog in Oekraïne begon.Poetin wil met deze oefening eerder zeggen dat Rusland nog steeds bondgenoten heeft.Over de Russische verliezen lopen de meningen ook uit elkaar.De ene bron zegt 80.000 de andere 15.000.Het feit dat zelfs China en India deelnemen ondanks hun weinig florissante verhouding is merkwaardig,temeer daar India ook bondgenoot is van de VS.Wat met grote ogen zal worden gevolgd door Taiwan,Japan en Zuid-Korea zijn de gezamelijke vlootoefeningen van de Chinese en Russische marine in de Japanse Zee.

Plaats een reactie

Delen