Opnieuw sprake van Russische oorlogsmisdaden in bevrijde gebieden: gewone burgers gemarteld

Screenshot BBC - YouTube

Uncategorized

Russische oorlogsmisdaden in bevrijde gebieden: gewone burgers gemarteld

Carl Deconinck

Met de bevrijding van het grote gebied in het noordoosten van Oekraïne, in de buurt van Charkov, komen er getuigenissen naar buiten van burgers die leefden onder de Russische bezetting. Opnieuw blijkt dat de Russische bezetting gepaard ging met martelingen en moorden.

Serhi Bolvinov, het hoofd van de politie in de regio Charkov zegt op sociale media dat bij de bezetting van de stad Balaklija de Russen er minstens 40 mensen tegelijk in veel te kleine cellen gevangen hielden. Getuigen geven aan dat ze op diverse manieren zijn gefolterd. De gevangenis bevond zich in de kelders van het lokale politiebureau en diende om met de hulp van collaborateurs mensen op te sporen die dienden of familieleden hadden in het Oekraïens leger.

Bolvinov wil niet te diep ingaan op de folteringen, maar geeft aan dat de ‘makkelijkste manier’ elektrocutie was. Bij de terugtrekking zouden de Russen ook hier meerdere inwoners van de stad hebben doodgeschoten. De politie onderzoekt nu de details van de gebeurtenissen. De Britse nieuwszender BBC trok naar Balaklija en zocht naar getuigenissen.

Iedereen moest het horen

Ze vonden onder meer Artem, die er woont en meer dan 40 dagen is vastgehouden en gemarteld. Ze schakelden daarbij het luidruchtige ventilatiesysteem van het gebouw uit zodat iedereen kon horen wat er gebeurde. Artem werd mishandeld omdat de Russen een foto hadden gevonden van zijn broer in uniform. Een andere man werd 25 dagen vastgehouden omdat hij een Oekraïense vlag had. In de buurt van een Russische controlepost schoten ze twee mannen dood op de laatste dag van de bezetting. Ze vernielden ook nog een school.

Onderzoekers stellen nu vast welke oorlogsmisdaden er precies zijn gebeurd om later eventueel de schuldigen te kunnen berechtigen. Toen Rusland eerder dit jaar terugtrok rond Kiev, bleek dat hun soldaten zich schuldig hadden gemaakt aan mensenrechtenschendingen in Boetsja en Irpin. Minstens 1.300 burgers zouden zijn vermoord in Boetsja alleen al.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Russische oorlogsmisdaden in bevrijde gebieden: gewone burgers gemarteld”

  1. Beste Werner, geloof het maar en trek het u wel aan want ver zitten ze niet. Zelf mocht ik merdre keren meemaken dat ik verbod kreeg om in het Nederlands met mijn vrouw te telefoneren en heb ik gezien hoe ze met hun eigen landgenoten omgingen. Angstaanjagend

  2. Reeds bij het begin van de oorlog bevestigde Zelenski: “We geven wapens aan iedereen” [DM 24/02/22] en stelden de westerse media dat ook triomfantelijk vast [NOS Nieuws 25/02/22; VRTNWS 02/03/22]. De burger die gewapend aan krijgsverrichtingen deelneemt kan uiteraard ook sneuvelen, wanneer hij gevangen wordt geldt niet het normale oorlogsrecht en wordt hij meestal geëxecuteerd. Dat Oekraïense burgers, door het Russisch leger doodgeschoten worden is dus niet noodzakelijk een oorlogsmisdaad…

Plaats een reactie

Delen